nieuws

Twee zeer zwakke scholen in regio Rijnmond

onderwijsinspectie2
onderwijsinspectie2
ROTTERDAM - De regio Rijnmond telt twee zeer zwakke scholen in het voortgezet onderwijs. Het gaat om het Griendencollege in Sliedrecht en Gijsbert Karel van Hogendorp in Rotterdam-West. Beide zijn vmbo-scholen.
In heel Nederland krijgen negentien scholen het stempel zeer zwak van de onderwijsinspectie. Op de twee regionale vmbo-scholen zijn de examencijfers onvoldoende tot slecht, voor onderwijsinspectie het hoofdargument om de scholen als zeer zwak te beoordelen.
Gijsbert Karel van Hogendorp
Volgens de inspectie vertoont de kwaliteit van het onderwijs op de vmbo-afdeling (gemengde leerweg) van de G.K. van Hogendorp ernstige en langdurige tekortkomingen. Vorig jaar werden voor de derde keer op een rij onvoldoende resultaten geboekt bij de examencijfers. In 2011 werden al belangrijke tekortkomingen geconstateerd bij de afstemming van het onderwijs op de behoeften van leerlingen.
Griendencollege
De inspectie is tevreden over de onderwijskwaliteit, het schoolklimaat en leerstofaanbod op de vmbo-afdeling (gemengde en theoretische leerweg) van het Griendencollege in Sliedrecht, alleen blijven de examenresultaten sterk achter.
De onderwijsinspectie heeft de twee vmbo-scholen in Sliedrecht en Rotterdam onder intensief toezicht staan. De inspectie verlangt dat na de schoolvakantie de onderwijskwaliteit voldoende is.
Ontstemd over harde oordeel
G.K. van Hogendorp is ontstemd over het harde oordeel van de Onderwijsinspectie, de school vindt juist dat ze een ongekende prestatie leveren. De Onderwijsinspectie baseert zich enkel op het grote verschil in resultaten tussen schoolexamens en centrale eindexamens. Dat de leerlingen van GKH met een laag schooladvies van de basisschool komen en de school opereert in een achterstandswijk wordt niet meegenomen in de waardering.
Onterecht
"Het steekt ons dat we alleen op cijfers en cognitieve examens worden afgerekend. Wij worden onterecht op dezelfde schaal gewogen als een gemiddelde school in Nederland met voornamelijk autochtone leerlingen", aldus schooldirecteur Soetman. Ook de timing van de Onderwijsinspectie valt slecht.
Betere prestaties
GKH verwacht dat de eindexamencijfers van het lopende schooljaar binnen de norm zijn en dat het stempel 'zeer zwak' voor VMBO-GL in het najaar wordt ingetrokken. De overige richtingen binnen het VMBO van G.K. van Hogendorp presteren wel binnen de gestelde normen van de Onderwijsinspectie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl