nieuws

Afl 9: Groothandelsgebouw - dinsdag 11 juni 2013

ROTTERDAM - Dinsdag 11 juni in Verhalen van Staal en Steen: het Groothandelsgebouw. Het symbool van de Rotterdamse wederopbouw, bestaat 60 jaar. Ooit gebouwd voor de groothandel, met een magnifieke logistieke opzet, nu al weer jaren een verzamelgebouw voor kantoren.
Met de bouw werd vrijwel direct na de oorlog gestart op de plek van de voormalige Rotterdamse diergaarde. Ook de groothandelaren hadden hun bedrijfsruimtes bij het bombardement in vlammen op zien gaan. Daarom ontwikkelde één van hen, Frits Pot, het idee voor een groot verzamelgebouw waarin alle groothandelaren samen een doorstart konden maken. Voor het uiteindelijke ontwerp werd de Rotterdamse architect H.A. Maaskant gevraagd. Opvallend is de sobere toch geraffineerde en functionalistische architectuur en met name de anderhalve kilometer autobaan in het gebouw baarde opzien.
Nu is het Groothandelsgebouw, gerenoveerd en gerestaureerd, het oudste gebouw aan het nieuwe Stationsplein. Daarmee vervult het bouwwerk een monumentale rol in het Central District en biedt het tegelijkertijd nieuwe functies aan het belangrijkste openbaar vervoersknooppunt van de regio. En behouden we een vitaal symbool van de wederopbouw van onze stad.

Verhalen van Staal en Steen is iedere dinsdag om 17.30 uur (ieder uur herhaald) te zien bij TV Rijnmond.