nieuws

Nationaal Onderwijsmuseum dolblij met letterkast

ROTTERDAM - Het Nationaal Onderwijsmuseum is dinsdag verblijd met een gift van de stichting Tot Welzijn Der Jeugd, uit Wassenaar. Het gaat om een oude letterkast.
"Daar zijn er niet veel van bewaard gebleven en al helemaal niet zo gaaf als dit exemplaar. Deze krijgt een mooie plek in onze permanente expositie", zo jubelde directeur Thijs van Ruiten, nadat hij het ding hoogstpersoonlijk mee naar binnen hielp te sjouwen.

Heilige graal

Voorzitter Bep de Graaf (85), van de schenkende stichting, was minstens zo blij: "het ding kwam in 1985 bij een bestuurslid thuis te staan, maar na diens overlijden moesten we op zoek naar een andere goeie plek, want zoiets gooit je natuurlijk nooit weg".
De letterkast was twee eeuwen geleden een heuse innovatie voor het onderwijs, vertelt Van Ruiten: "Dit is een soort van heilige graal voor ons museum. Met die letterkast werd een begin gemaakt met klassikaal onderwijs aan kinderen. Ze leerden er mee lezen". De letterkast is, zoals de naam al zegt, een kastje met letters.

Kleine bordjes

Het kastje is ongeveer een meter hoog en zo'n 70 centimeter breed. In de naar buiten openklappende deurtjes zitten aan de binnenzijde vakken met daarin kleine bordjes met daarop letters. In het middenvlak zitten horinzontale plankjes, waarop de bordjes geplaatst kunnen worden om woorden en zinnen te vormen.
Het Nationaal Onderwijsmuseum zit sinds z'n vertrek uit Rotterdam tijdelijk aan de Nieuwe Haven in Dordrecht en verhuist volgend jaar september naar gebouw De Holland.