nieuws

Crowdfunding is smeerolie voor economie

ROTTERDAM - "Crowdfunding is de smeerolie voor kredietverlening", dat was woensdag de boodschap aan ruim driehonderd ondernemers in de Drechtsteden.
Het gezelschap kwam bijeen in het Dordtse Energiehuis om te worden bijgepraat over manieren hoe de huidige crisis weer kan worden omgezet in groei. Het antwoord was simpel: ga ondernemen met nieuwe ideeën en zorg dat je daar krediet voor krijgt.
Juist dat laatste ervaart het midden- en kleinbedrijf (MKB) als een probleem. Banken zijn zeer terughoudend met het verstrekken van relatief kleine kredieten. "Ga in dat geval uw krediet halen bij uw klanten of mensen, die u sympathiek vinden", betoogde Vroemen.
Bakker op de hoek
Hij is één van de mensen, die in Nederland pleit voor het inzetten van crowdfunding voor het MKB. Geld lenen van het publiek is een serieus alternatief, zegt Vroemen: "Als je 50 mille leent bij de bank, dan is dat echt anders dan dat je 500 euro leent bij honderd klanten of liefhebbers van jouw product"
"Bij crowdfunding heb je betrokken financiers. Ik gebruik graag het voorbeeld van de bakker op de hoek. Daar kopen mensen hun brood. En als het wat minder gaat, kopen ze nog wat extra. Slechts in drie procent van de gevallen gaat het echt mis; dan zijn mensen hun geïnvesteerde geld kwijt, maar begrijpen ze ook waarom en accepteren dat".
Vaartochtjes
Ondernemers toonden zich met name door het verhaal van Vroemen geïnspireerd: "Als ik straks geld nodig heb ga ik hier serieus naar kijken", zegt een Dordtse winkelier. Een stadgenoot, die vaartochtjes organiseert, vraagt de zaal spontaan om 50 mille voor een nieuwe boot. Eén collega-ondernemer steekt z'n vinger op.
Een medewerker van een bank ziet crowdfunding niet als concurrentie: "Juist niet. Als ik zie dat honderd of tweehonderd mensen een klein bedrag willen investeren, dan moet het iets bijzonders zijn en willen wij als bank ook wel meedoen". Vroemen herkent dat: "Crowdfunding is smeerolie. Het neemt de rol van de bank niet over, maar maakt veel meer mogelijk".