nieuws

Mazelen vastgesteld bij gezin in Alblasserdam

ROTTERDAM - In Alblasserdam is bij vier kinderen de mazelen vastgesteld. Het gaat om drie kinderen van één gezin en een kind dat veel contact heeft met het gezin. Dat meldt de Dienst Gezondheid&Jeugd, voorheen de GGZ Zuid-Holland Zuid.
Sinds eind mei verspreidt de mazelen zich in het gebied dat wordt aangeduid als de 'Biblebelt'. Er zijn volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitbraken rondom reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Het zou landelijk gezien om ruim 30 patiënten gaan.
'Topje van de ijsberg'
Hoewel er tot nu toe één geval van mazelen officieel gemeld is in de hele Alblasserwaard, verwacht het RIVM dat het werkelijke aantal besmettingen veel hoger ligt, omdat lang niet iedereen naar de huisarts stapt. Ook de GGD spreekt over “Het topje van de ijsberg.”
Biblebelt
De meeste mensen in Nederland krijgen de mazelen niet door vaccinatie of omdat zij eerder mazelen hebben gehad. Maar in de Biblebelt wonen veel mensen die uit geloofsoverwegingen niet zijn ingeënt. De GGD heeft daarom een bron- en contactonderzoek ingesteld. Ook zijn alle scholen en huisartsen in de omgeving ingelicht.
Toch denkt Henk Klapwijk, arts infectiezieken bij de dienst, niet dat de besmettingsgolf tegen te houden is. "Nu het in een vroeg stadium is doen we natuurlijk ons best om te ontdekken met wie de gezinsleden contact hebben gehad, maar aangezien mazelen enorm besmettelijk is zal het een vergeefse strijd zijn denk ik."
Inhaalvaccinatie
Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten, praten en niezen komt het virus in de lucht en kan door een ander ingeademd worden.
De ziekte kan leiden tot middenooronsteking, diarree en longontsteking. Een andere zeldzame complicatie is hersenontsteking. Wie niet is ingeënt tegen de ziekte kan alsnog bij de huisarts of GGD terecht voor een inhaalvaccinatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl