nieuws

Onderwijsinspectie: alle examens blijven geldig

ROTTERDAM - Alle eindexamens blijven geldig. Dat heeft de Onderwijsinspectie woensdagavond besloten. Alleen op de Ibn Ghaldoun school in Rotterdam moeten examens worden overgedaan vanwege de examenfraude.
De beslissing van de inspectie komt later dan verwacht. Aanleiding is de ontdekking dat veel meer examens zijn gestolen bij de Ibn Ghaldounschool dan eerder bekend was. Er zijn zeker 24 examens achterover gedrukt.
Examens verspreid
Dat betekent dat er op de school meer examens ongeldig zijn verklaard en dat meer leerlingen daar opnieuw examen moeten doen. Ook is gebleken dat er buiten Ibn Ghaldoun gestolen examens zijn verspreid.
Staatssecretaris Dekker roept leerlingen op die met voorkennis examen hebben gemaakt om zich voor vrijdag te melden bij hun rector. Ze mogen dan volgende week opnieuw examen doen. Wie gestolen examens had en zich niet meldt, die loopt het risico geen diploma te krijgen.
'Gepuzzel'
Met tientallen ongeldig verklaarde examens op Ibn Ghaldoun wordt het nagenoeg onmogelijk voor de leerlingen van die school om in het tweede tijdvak die examens opnieuw te maken. Het tweede tijdvak, officieel bedoeld voor herkansingen, begint maandag. Het College voor Examens noemt het 'een gigantische puzzel' en hoopt er zo snel mogelijk duidelijkheid over te hebben.
Voor eindexamenleerlingen van het Ibn Ghaldoun geldt het tweede tijdvak echter als eerste kans voor de examens die gestolen en ongeldig verklaard zijn. En dat zijn er nogal wat: 11 op het vwo, 10 op de havo en 2 op het vmbo. Van het gestolen vwo-eindexamen Frans werd al een nieuwe versie gemaakt.
Vrijwel onmogelijke opgave
Omdat de herexamenperiode maar een paar dagen duurt, lijkt het nagenoeg onmogelijk voor leerlingen om al hun vakken opnieuw te maken. Er is namelijk veel overlap. Op bijvoorbeeld de havo worden de herexamens economie en geschiedenis op hetzelfde moment afgenomen.
Bij vwo geldt dat voor de (gestolen) examens biologie, geschiedenis, management & organisatie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde A en B. In augustus is ook nog een derde tijdvak.
'Flink aanpoten'
Ook Dekker stelde dat het voor de leerlingen van het Ibn Ghaldoun 'aanpoten' wordt. Het College voor Examens heeft hem echter verzekerd dat het praktisch uitvoerbaar is om de leerlingen te examineren. ,,Maar het zal best even improviseren zijn'', aldus de staatssecretaris.