nieuws

Hoogleraar: sluiten Ibn Ghaldoun heel moeilijk

ROTTERDAM - Hoewel de roep om de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam vanwege de omvangrijke examenfraude te sluiten steeds sterker wordt, is dit vrijwel onmogelijk. Dit stelt hoogleraar onderwijsrecht Pieter Huisman van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
In de afgelopen dagen is bekend geworden dat maar liefst 24 examens uit een kluis zijn gestolen. Deze moeten op de Ibn Ghaldoun allemaal worden overgemaakt. Verschillende partijen in de Rotterdamse gemeenteraad, maar ook in de Tweede Kamer, vinden daarom dat de Ibn Ghaldoun per direct moet sluiten. Ook onderwijswethouder Hugo de Jonge riep het schoolbestuur op de eer aan zichzelf te houden en sluiting ‘onvermijdelijk’ te vinden.
Moet meer aan de hand zijn
Volgens hoogleraar Huisman moet er echter meer aan de hand zijn om de school te kunnen sluiten: “Dit kan eigenlijk alleen als je weet dat de school over een aantal jaren heel zwak onderwijs heeft aangeboden. Louter en alleen vanwege de fraude kun je de school niet sluiten.”
Geldkraan dichtdraaien
Volgens hem heeft ook de Rotterdamse wethouder onderwijs er niets over te zeggen: “Hij kan hooguit de ouders adviseren naar een andere school uit te kijken, maar feitelijk is de Onderwijsinspectie nu aan zet en uiteindelijk de minister die de geldkraan moet dichtdraaien. Voor een school is het dan nog erg lastig om verder te gaan.”

Geen oplossing

Huisman weet niet zo direct een goede oplossing om examenfraude tegen te gaan. Ook het digitaal afnemen van het examen is volgens hem geen oplossing: “Niets is veilig, want ook in computers kun je inbreken. Ik denk dat er nu een goed protocol is om ervoor te zorgen dat de examens goed naar de scholen gaan. Het is volgens de wet vervolgens de verantwoordelijkheid van de schooldirecteur ervoor te zorgen dat ze niet gestolen worden.”
Examenfraude uniek
De omvangrijke examenfraude bij de Ibn Ghaldoun is volgens de hoogleraar onderwijsrecht uniek: “Het is voor het eerst dat dit op zo’n grote schaal in Nederland voorkomt. Dit is echt nog nooit gezien.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl