nieuws

Vmbo'ers trotseren de golven

ROTTERDAM - Vmbo-leerlingen van De Wielslag in Rotterdam trekken donderdag hun stoute schoenen aan. Ze bouwden sloepen en racen daarmee door de Rijnhaven.
''Haal op, gelijk. Haal op, gelijk,'' blaft scheepstimmerman Pieter Visser naar zijn piepjonge bemanning. De scholieren oefenen in hun houten bootje op de race van donderdagmiddag. Samen met hun medeleerlingen van De Wielslag werkten ze 16 maanden aan hun sloepen.
Het botenproject moet de middelbare scholieren laten zien wat ze met techniek kunnen doen, vertelt hun begeleider. ''Meer dan alleen achter een werkbank zitten. Nu maak je iets wat werkelijk in de praktijk te gebruiken is,'' vertelt hij.

Schuren

Voor de vmbo'ers was botenbouwen een flinke uitdaging: ''Ik heb vaak meegeholpen aan de zitplaatsen. Er moest vaak geschuurd, gelakt en geverfd worden,'' vertelt één van de scholieren trots.
De tieners kregen tijdens het project hulp van ervaren professionals. Zo kregen verschillende teams roeiles van een docent van het Scheepvaart en Transportcollege. Scheepstimmerman Visser zorgde dat de boten klaar zijn om het woeste Rotterdamse water te trotseren.
De sloepen zijn inmiddels afgebouwd, maar er moet nog blijken of alle jonge bemanningsleden al zeebenen hebben. Toch lijken de tieners zin te hebben om het water op te gaan. ''Het voelt wel een beetje eng om hier in een boot te zijn, maar het is wel leuk,'' vertelt één van de roeiers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl