nieuws

Diploma-uitreikingen in Rotterdam uitgesteld

ROTTERDAM - Er worden tot 27 juni geen diploma's uitgereikt in het Rotterdamse voortgezet onderwijs. Wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs meldde donderdag dat hij dat heeft afgesproken met de scholen.
Dit betekent dat de uitreikingen die voor de komende twee weken gepland stonden, moeten worden uitgesteld. In Rotterdam gaat het om de leerlingen van veertien scholen die iets langer op hun diploma moeten wachten. Scholieren krijgen donderdag wel te horen of ze geslaagd zijn voor hun examen.
Het besluit is genomen om scholen meer tijd te geven om te kijken welke leerlingen hebben gesjoemeld. Op deze manier kan worden voorkomen dat fraudeurs ten onrechte een diploma krijgen. De grootschalige examenroof op de Ibn Ghaldounschool lijkt groter te zijn. Mogelijk zijn leerlingen van andere Rotterdamse scholen ook betrokken bij de fraude.
"Gelet op het aantal gestolen examens en de serieuze signalen dat de gestolen examens ook buiten Ibn Ghaldoun zijn verspreid, kunnen de schoolbesturen in de Rotterdamse regio niet uitsluiten dat leerlingen van andere scholen in Rotterdam betrokken zijn bij de examenfraude", zegt Wim Littooij van de verenigde schoolbesturen Rotterdam.
Scholen die de uitreiking voor de herexamens hadden gepland, zoals het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam, moeten nu dus een andere datum prikken.
Landelijk
Ook scholen buiten Rotterdam en omgeving waar mogelijk sprake is van examenfraude, zouden de diploma-uitreiking moeten uitstellen. Dat zegt de VO-raad, de brancheorganisatie voor het middelbaar onderwijs. Volgens de Rotterdamse scholen is het vrijwel zeker dat de gestolen examens van het Ibn Ghaldoun ook op scholen buiten Rotterdam zijn terechtgekomen.
Grootste examenfraude ooit
Het begon met het vwo-eindexamen Frans dat op 28 mei, een dag voor het echte examen, op internet stond. En het eindigde met 24 examens die bleken te zijn gestolen op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Drie leerlingen van de school zijn gearresteerd. Ze zitten nog vast. De vader van een van de verdachten geeft natuurkundeles op de school. Hij is op non-actief gezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl