nieuws

Huizenmarkt herstelt zich zeer voorzichtig

ROTTERDAM - Makelaars en hypotheekbemiddelaars zien de eerste tekenen van herstel van de huizenmarkt. Er zijn weer iets meer 'Te Koop' bordjes te zien en er zijn meer bezichtigingen.
"Het gaat vooral om eengezinswoningen van rond de twee ton", zegt Johan Oosterlee van OZP-makelaars in Dordrecht. De kopers zijn mensen die voorheen gehuurd hebben en die nu fikse huurverhogingen op zich af zien komen.
Ook starters die al wat gespaard hebben zijn geïnteresseerd. "Ze willen iets meer dan een goedkope starterswoning kopen, omdat ze bang zijn dat ze daar wat langer in moeten blijven zitten."

Ooms Makelaars in Rotterdam ziet dat ook bepaalde nieuwbouwprojecten het goed doen. "Calypso bij het Centraal Station, de weg naar Kralingen en de Markthal zijn in trek. We zien daar veel bezichtigingen en er zijn ook echt huizen verkocht", zegt Eric van Veen.

Eigen geld

Door de strengere regels voor de hypotheekrenteaftrek raakte de verkoop van woningen in de eerste maanden van het jaar juist in het slop. Mensen moeten nu meteen aflossen. Ook kunnen ze nu en in de toekomst minder geld lenen. Mensen die dus wat eigen geld hebben begeven zich als eerste op de markt.

Starters

Maar wil de huizenmarkt echt herstellen dan moet in alle klassen weer gekocht en verkocht worden en dat lukt nog niet. "Veel starters die een paar jaar geleden huizen hebben gekocht van minder dan een ton kunnen niet verkopen. Ze hebben een overdrachtsbelasting van 6 procent moeten betalen en sindsdien zijn hun woningen soms wel met 25 procent in waarde gedaald. Als zij hun appartement nu willen verkopen dan moeten ze 30 tot 40 duizend euro meebrengen. Dat krijgen ze nooit gefinancierd", zegt Jan de Haas van Uniekrediet, Unie Assurantiën in Dubbeldam.

Wensenlijst

Er moet dus nog wel wat gebeuren voor een echt herstel. En iedereen heeft wel een wensenlijstje. Eric van Veen van Ooms Makelaars vindt dat hypotheekverstrekkers de restschuld van de vorige woning mee moeten financieren. Johan Oosterlee van OZP Makelaars en Jan de Haas van Uniekrediet willen meer concurrentie op de hypotheekmarkt. "Pensioenfondsen en Duitse banken zijn welkom, want de hypotheekrente zou zeker een procent omlaag moeten", zegt Jan de Haas.
"En de overheid zou er goed aan doen om niet iedere keer nieuwe regels te bedenken", zegt Sander Groenendijk van hypotheekbemiddelaar BeneVia. "Als je kijkt wat er in één jaar tijd op het gebied van de renteaftrek in regering en parlement is bedacht. Dat komt het vertrouwen niet ten goede."

Stabiele markt

Iedereen is het er wel over eens dat het goed is dat er niet meer teveel geld kan worden geleend. Vanaf 2018 kunnen ook de kosten-koper niet meer gefinancierd worden uit een hypotheek. Dan wordt een hypotheek voor 100 procent gedekt door het onderpand. Dat leidt tot een veel stabielere markt, waarin de prijzen niet meer explosief stijgen, zo verwachten de makelaars en hypotheekbemiddelaars.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl