nieuws

Wethouder onder vuur over uitspraken Ibn Ghaldoun

ROTTERDAM - Onderwijswethouder Hugo de Jonge lag donderdagmiddag flink onder vuur tijdens het actualiteitendebat in de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens een groot aantal partijen had hij nooit mogen zeggen dat de Ibn Ghaldoun moet sluiten naar aanleiding van de grootschalige examenfraude, waarbij 24 examens bij de school zijn gestolen.
Volgens Josine Strörmann (SP) heeft de wethouder de Ibn Ghaldoun al bij voorbaat veroordeeld, ze noemde hem zelfs de ‘grootste imagoverpester van de Ibn Ghaldoun’. Peter van Heemst (PvdA) was het daar mee eens en stelde: “Een diefstal bij een school is nog geen fraude door een school.”
Ook GroenLinks en D66 vonden dat de wethouder in het openbaar voor zijn beurt had gesproken en eerst het onderzoek had moeten afwachten. Ze willen zelfs dat hij zijn uitspraken intrekt en excuses aanbiedt.
Leefbaar Rotterdam en de VVD lieten weten blij te zijn dat De Jonge zijn rug recht houdt. “Wat moet er dan nog gebeuren om een school te kunnen sluiten? De wethouder probeert de school juist te helpen door ze nu al te wijzen op de gevolgen van de examenfraude.”
De Jonge liet weten nog steeds achter zijn uitspraken te staan en ook de mening van het hele college van burgemeester en wethouders te vertolken “Zoals u weet spreekt het college altijd met één mond.”
Nu al voorbereiden
“De fraude bij Ibn Ghaldoun is een nieuwe episode in een al langlopend verhaal”, zei De Jonge, “Je moet je er nu al op voorbereiden dat er straks door het slechte imago van de school minder leerlingen komen, terwijl de school er financieel slecht voor staat. Als de school op korte termijn sluit – en dat is onvermijdelijk – dan moeten er honderden leerlingen een nieuwe school gaan zoeken en dan kunnen ze daar beter nu mee beginnen.”
Tonca: uitspraken voorbarig
Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca van Ibn Ghaldoun was ook bij het raadsdebat aanwezig. Hij vond dat de partijen goede vragen hadden gesteld aan de onderwijswethouder. Ook hij vond de uitspraken van De Jonge voorbarig: “Ik heb nog geen enkel signaal dat er ouders leerlingen van school halen of hun inschrijving intrekken. En mocht onze bekostiging worden ingetrokken, dan geldt dat pas voor volgend schooljaar. Laten we eerst het onderzoek afwachten, want ook wij weten niet wat er precies is gebeurd.”