nieuws

Borgen in Rotterdam: feest van herkenning

ROTTERDAM - Herkenbaar voor iedereen die werkt in de politiek, jounalistiek en aanverwante werkterreinen. De populaire Deense TV-serie Borgen was gisteravond onderwerp van een heus fan-avondje. Met sprekers uit de politiek en journalistiek die hun favoriete fragmenten toonden aan een zaaltje vol fans.
'Borgen' gaat over de intriges en verwikkelingen in de Deense politiek, waarbij politici voor dilemma's staan, vuile handen moeten maken en spindokters hun spelletjes spelen.
Mensenwerk
De Rotterdamse wethouder De Jonge kijkt vanaf het begin naar Borgen: Het meest herkenbare in de serie vind ik het gegeven dat het in de politiek gewoon mensenwerk is. Het is niet allemaal vooropgezet, heel vaak gebeuren de dingen ook gewoon toevallig. Of omdat de één boos is op de ander of om dat strategiën tegen elkaar in werken."
Handigheid
Ook een oud-ambtenaar van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vindt de serie herkenbaar, bijvoorbeeld het beantwoorden van vragen van parlementsleden. "Dan zie aan de vraag dat ze wel een punt hebben maar dat wil je niet te duidelijk opschrijven. Dan ontwikkel je een enorme handigheid het zodanig te formuleren dat je nooit op een onjuistheid betrapt kan worden of op het niet-volledig formuleren van de Tweede Kamer. Maar in het antwoord daar staat niks in."