nieuws

Dordrechts Museum wint landelijke kunstprijs

ROTTERDAM - Het Dordrechts Museum is de winnaar van Hollandse Nieuwe 2013. Het plafondstuk (foto 3) van de Dordtse schilder Abraham Busschop kreeg de meeste stemmen in de landelijke wedstrijd voor nieuwe aanwinsten van Nederlandse musea.
De verkiezing werd gehouden op de website van de AVRO. De bedoeling is musea te steunen bij nieuwe aankopen en op deze manier ook het publiek daarbij te betrekken.
Het Dordrechts Museum had het plafondstuk al twaalf jaar op het oog, maar liep het destijds mis op een veiling in Parijs. In 2011 lukte het alsnog om het stuk te bemachtigen op de TEFAF in Maastricht.

Restauratie

Na een ingrijpende restauratie is het plafondstuk vanaf begin dit jaar te zien in het museum. De voorstelling op het schilderij is ontleend aan een fabel van Aesopus waarin de raaf die zich getooid had met de veren van andere vogels wordt gestraft voor zijn ijdelheid.
Dankbaar
Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, is ook erg dankbaar: "Het is geweldig om te zien dat we zo’n betrokken achterban hebben, die massaal op ons heeft gestemd. Wij danken alle stemmers voor hun steun."