nieuws

Rotterdams echtpaar vermist in Jemen

ROTTERDAM - Het Rotterdamse echtpaar Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen wordt sinds een week vermist in Jemen. Volgens de plaatselijke politie zijn ze waarschijnlijk ontvoerd.

Judith Spiegel is freelancejournaliste voor diverse Nederlandse media en advocate en woont sinds enkele jaren met haar man in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Ze berichtte eerder zelf over de veelvuldige ontvoeringen van buitenlanders.
Spiegel volgde in 2009 de Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na haar afstuderen vertrok ze naar Jemen om zich daar als freelancejournaliste te vestigen en werkte onder andere voor de NOS en Elsevier. Nog jaarlijks verzorgt ze gastlessen op de Erasmus Universiteit.

'Risico van het vak'

Journalist en docent van de opleiding Hans Maas: "Judith was een zeer goede studente die wist wat ze wilde. Regelmatig spraken we over de risico's van ontvoering en eigenlijk deed ze daar altijd nogal laconiek over. Maar het is een sterke vrouw die de taal spreekt. Ik verwacht dan ook dat ze zich ook in deze situatie zal weten te redden. Het is natuurlijk verschrikkelijk, maar het is ook het risico van het vak."
Het gebeurt regelmatig dat leden van Jemenitische stammen buitenlanders ontvoeren. Doorgaans worden de gijzelaars redelijk tot goed behandeld en komen zij na betaling van een losgeld ongedeerd vrij.
Toch kan het ook anders aflopen: In 2009 werden drie ontvoerde buitenlanders vermoord. Ook worden gijzelaars soms doorverkocht aan Al-Qaeda.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat het echtpaar wordt vermist, maar wil er verder niets over zeggen.
(Facebookfoto)