nieuws

Ruwaard van Putten Ziekenhuis: schuld 30 miljoen euro

ROTTERDAM - Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis staat op de rand van een faillissement. Het Spijkenisser ziekenhuis heeft een schuld van dertig miljoen euro en verkeert inmiddels in een stille surseance van betaling. Dat bevestigen bronnen binnen het ziekenhuis.
Twee bewindvoerders hebben het in het ziekenhuis mede voor het zeggen. Zij zijn samen met de leiding van het ziekenhuis in gesprek met schuldeisers en met tal van overnamekandidaten.

Overname

Het ziekenhuis spreekt tegen dat de schuld zo groot is en ontkent dat een faillissement dreigt. Wel worden met verschillende partijen gesprekken gevoerd over een overname van het ziekenhuis. Om welke partijen het gaat, wil het ziekenhuis niet zeggen. Het Ruwaard verwacht op korte termijn meer duidelijkheid te kunnen geven.
Het ziekenhuis staat in de belangstelling van andere partijen ondanks recente problemen. Dat heeft het Ruwaard te danken aan de omzet die het draait. In 2011 was dat nog 66,6 miljoen. Wel was het verlies dat jaar volgens het jaarverslag vijf miljoen euro, vooral vanwege hoge personeelskosten. De jaarcijfers van 2012 zijn nog niet vastgesteld.

Failliet

Het Ruwaard was in het voorjaar in gesprek met een aantal regionale ziekenhuizen. Het overleg met Maasstad, Ikazia en Van Weel Bethesda leidde niet tot een oplossing van de problemen.
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft eerder dit jaar gezegd dat ook ziekenhuizen net als bedrijven failliet kunnen gaan. Ze wil geen ziekenhuizen redden die slecht zijn bestuurd met geld van de belastingbetaler.
Zorgverzekeraars
De zorgverzekeraars hebben een vordering uitstaan bij het ziekenhuis en verrekenen de terugbetaling van die schuld met de vergoedingen die het Ruwaard krijgt voor behandelingen. Daardoor krijgt het ziekenhuis minder inkomsten waardoor het tekort steeds harder oploopt.
Het is niet duidelijk wat de omvang van de vordering van de verzekeraars op het ziekenhuis is en waar die uit bestaat. Het ziekenhuis wil daar niets over kwijt.
Kort geding
Hoe slecht het ziekenhuis er voor staat blijkt uit het kort geding dat voormalig medisch eindverantwoordelijke Roderick Runne tegen het ziekenhuis heeft aangespannen. Runne moest in oktober vertrekken, nadat de medische staf het vertrouwen in hem opzegde. De afkoopsom van 82.000 euro kan het Ruwaard niet betalen, heeft het ziekenhuis bevestigd. De rechtszaak dient donderdag in Dordrecht.
Cardiologie
De problemen van het Ruwaard ontstonden vorig jaar. De sterftecijfers van de hartafdeling over 2010 bleken onverwacht hoog te zijn en na intern onderzoek bleek dat de vier cardiologen slecht communiceerden.
Omdat de patiëntveiligheid in het geding was, besloot het ziekenhuis de cardiologie-afdeling te sluiten en plaatste de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het Ruwaard onder toezicht.
Begin dit jaar maakte bestuursvoorzitter Van Zoelen bekend dat het ziekenhuis door de sluiting maandelijks vele inkomsten misliep. De afdeling cardiologie was in andere jaren goed voor twintig procent van de inkomsten.
Maar ook andere afdelingen hadden last van de negatieve berichtgeving omdat patiënten het Ruwaard gingen mijden.
Ontslagronde
Door de tegenvallende financiële resultaten verloren in maart al 155 medewerkers, goed voor negentig voltijdbanen, hun werk. Dat was na vorig najaar de tweede reorganisatie. Toen was ook al bekend dat mogelijk rond de zomer een volgende ontslagronde zou volgen. Naar aanleiding van dat bericht hebben tal van medewerkers van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ergens anders werk gevonden.
Hard gelag
Voor de overige medewerkers is het een hard gelag. Zij moeten met veel minder mensen het zelfde werk verzetten. Het ziekenhuis is uit een diep dal opgekrabbeld.
Een bewijs daarvan is dat de IGZ vorige maand besloot het verscherpt toezicht op het Ruwaard te beëindigen omdat het ziekenhuis weer kon instaan voor de patiëntveiligheid en er op tal van andere gebieden zoals interne communicatie en administratie grote sprongen waren gemaakt.