nieuws

Van den Bos baalt van vertrek

ROTTERDAM - Jan Sjouke van den Bos had graag aangebleven als bondscoach van de Nederlandse korfballers. Na veertien jaar vindt het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) het tijd om een andere weg in te slaan. 'Een verkeerde keus', reageert Van den Bos, die in het verleden onder meer ook trainer was van PKC.
Van den Bos coachte sinds 1999 ongeveer honderd interlands, waarvan 35 tegen België. Onder zijn leiding verloor Oranje slechts eenmaal en speelde het één keer gelijk, beide keren tegen onze Zuiderburen. 'Natuurlijk is het resultaat het belangrijkst, maar een andere doelstelling die je als korfbalbondscoach hebt is om aan de ontwikkeling van de sport te trekken. In veertien jaar zijn we van wedstrijdsport naar meer topsport gegaan', aldus Van den Bos.
De trainer wordt opgevolgd door Wim Scholtmeijer, de huidige coach van Jong Oranje en oud-speler van onder meer PKC. 'Ik vind het jammer', reageert Van den Bos. 'Een verkeerde keus, want ik had het het liefst zelf gedaan. Ik zag nog voldoende perspectief, maar het KNKV wil een andere weg op. Ze willen vernieuwing, andere energie. Ik heb daar wel begrip voor, maar jammer blijft het wel.'
Van den Bos wordt binnen het KNKV Mastercoach, wat inhoudt dat hij het niveau in andere landen moet opkrikken om uiteindelijk over veertien jaar van korfbal een olympische sport te maken. Van den Bos: 'Een mooie uitdaging. Als we dan olympisch zijn is het doel verwezenlijkt.'
Met Oranje speelt Van den Bos volgende maand de World Games in het Colombiaanse Cali. De eindoverwinning zou voor Nederland de tiende toernooizege zijn onder het bewind van Van den Bos.