nieuws

Afl 10: Justus van Effencomplex - dinsdag 18 juni

ROTTERDAM - Deze week in Verhalen van Staal en Steen: het Justus van Effencomplex in Spangen. Het wooncomplex won deze maand de Gulden Feniks voor het beste Nederlandse renovatie-project van dit jaar.
Verrassend omdat ook het Amsterdamse Rijksmuseum mee dong, maar ook wel terecht als je het complex weer als vanouds ziet glanzen. Het modernistische - en onder architecten wereldberoemde - woonblok uit de jaren twintig is gemoderniseerd en tegelijkertijd in oude luister hersteld.
Het complex werd ooit gebouwd voor arbeiders en was uniek in zijn opzet. Met name het centrale badhuis, de platte daken en de bovenwoningen met een brede galerij (zogeheten luchtstraat) maakten indruk. Hoe modern de opzet ook was, architect Michiel Brinkman wist het blok een dorps karakter te geven en de eerste bewoners, veelal nieuwe havenarbeiders uit Brabant en Zeeland, voelden zich er direct thuis.
In de jaren zeventig ging het mis. De woningen voldeden niet meer aan de eisen van die tijd en er kwamen nieuwe bewoners - vaak met weinig geld. In de jaren tachtig werd het complex gerenoveerd en helemaal wit geschilderd. Maar het witte blok werd vuil en verloederde. In 2000 werd besloten tot een tweede opknapbeurt, waarbij de oude elementen als de gele bakstenen en de groene deuren weer terugkeerden. En met succes. Het Justuskwartier, zoals het nu heet, won niet alleen de prestigieuze renovatie-prijs, maar trekt ook nieuwe -moderne, hippe - bewoners aan en moet een eigentijdse hotspot in de voormalige probleemwijk Spangen worden.

Dit was voorlopig de laatste uitzending van Verhalen van Staal en Steen.