nieuws

Bunkers worden slaapplaats vleermuizen

ROTTERDAM - Tientallen bunkers in de Nieuwe Hollandse Waterlinie veranderen in slaapplaatsen voor vleermuizen. Ze kunnen er overnachten en overwinteren.
Het voortbestaan van de vleermuis wordt in ons land bedreigd, omdat de dieren steeds minder geschikte plekken kunnen vinden. Het moet er donker, vochtig en vorstvrij zijn. Bunkers zijn vrij simpel geschikt te maken.
Zo'n 25 bunkers in de voormalige militaire verdedigingslinie zijn al vleermuisproof gemaakt en de beestjes weten ze al te vinden. Nu wordt begonnen met de aanpassing van bunkers op particulier grondgebied. Het project wordt uitgevoerd door de Dienst Landelijk Gebied en betaald door de Provincie Gelderland.

Kleitabletten

Enkele bunkers liggen nèt over de provinciegrens, zoals die van boer Van Zandwijk, aan de rand van Gorinchem. "Ik heb al vleermuizen in mijn schuur. En die bunker gebruik ik toch niet, dus ik heb er geen probleem mee als ze die willen gebruiken".
'We hoeven niet zo veel aan de bunkers te doen", vertelt projectleider Martin Vossebeld, "afsluiten met een deur, een laagje zand op de grond en een tank die water druppelt om de vochtigheid op peil te houden. Dat is voor het klimaat voldoende. En we hangen kleitabletten op aan het plafond. Daar kruipen de vleermuizen tussen".

Nuttige dieren

Ons land telt 18 soorten vleermuizen en volgens Vossebeld zijn het nuttige dieren: "Ze eten insecten". Eén vleermuis is goed voor drieduizend muggen per nacht. Door de nieuwe bestemming is het behoud van de bunkers ook verzekerd en dat is nou net de bedoelding, want de Nieuwe Hollandse Waterliniet is uitgeroepen tot cultuurhistorisch erfgoed.
De verdedigingslinie loopt van het IJsselmeer tot de Biesbosch. Het gebied kon onder water gezet worden, als een vijand naar Holland wilde oprukken. Op droge plekken staan forten. Later, kort voor de Tweede Wereldoorlog, werden ook bunkers gebouwd in de linie. Anno 2013 beginnen ze aan een nieuw leven; als hangplek voor vleermuizen..