nieuws

'Afvalheffing Rotterdam geen middenmoter'

ROTTERDAM - De hoogte van de afvalstoffenheffing die Rotterdam volgend jaar met 25 euro wil verhogen, is niet vergelijkbaar met omliggende gemeenten. Dat zegt Leefbaar Rotterdam-raadslid Maarten Struijvenberg in reactie op uitspraken van de Rotterdamse wethouder Moti.
Moti zei zondag dat Rotterdam 'een middenmoter' is vergeleken met omliggende gemeenten. Er is hier maar één tarief voor afvalstoffen. De meeste andere gemeenten hebben verschillende tarieven voor een- en meerpersoonshuishoudens.
Andere gemeenten goedkoper
Als de afvalstoffenheffing van Rotterdam van dit jaar - 339 euro - wordt vergeleken met het meerpersonentarief van enkele omliggende gemeenten, dan is Spijkenisse 20 euro goedkoper, Schiedam 17 euro goedkoper en Capelle aan den IJssel 70 euro goedkoper dan Rotterdam.
Volgens raadslid Struijvenberg zit Rotterdam dus niet in de middenmoot. "Als je Rotterdam vergelijkt met 35 grote gemeenten, dan komen we heel duur uit de bus. Dat komt doordat Rotterdam maar één tarief heeft. Alleenstaanden betalen net zoveel als een gezin."
Straten vegen
Struijvenberg vindt het bovendien niet terecht dat het vegen van straten ook wordt betaald uit de afvalstoffenheffing. "Die heffing betaal je voor je vuilniszak en niet voor andere dingen, en dus ook niet voor het straatvegen."