nieuws

Onderzoeksraad: jarenlang gevaarlijk bij Odfjell

ROTTERDAM - De milieudienst Rijnmond, de Inspectie SZW en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben jarenlang gefaald in het toezicht bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek. Daardoor liepen werknemers en de omgeving gevaar.
''Vooral de DCMR ging bij het toezicht uit van een goede relatie met het bedrijf en dat dat de beste manier was om de veiligheid van het bedrijf te waarborgen.''
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert dit dinsdag in een rapport over de veiligheidssituatie bij Odfjell Terminals en noemt de manier van toezicht smalend 'overlegtoezicht'.
Bij Odfjell heerste volgens de onderzoekers een bedrijfscultuur waarbij veiligheid niet het belangrijkste was. Maar ook de inspecteurs die toezicht op Odfjell hadden moet houden, lieten volgens het rapport steken vallen.
''Ernstige overtredingen leidden nauwelijks tot bestuurlijke sancties. De Veiligheidsregio trad niet handhavend op en sloot zich aan bij de aanpak van de DCMR Milieudienst Rijnmond die alleen gericht was op een goede relatie met het bedrijf. De Inspectie SWZ had strenge regels, maar schaarde zich tussen 2009 en 2011 ook achter de aanpak van de DCMR'', stelt de onderzoeksraad vast.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde vorig jaar een onderzoek in, nadat tal van veiligheidsincidenten zich bij het bedrijf in de Botlek zich hadden voorgedaan.