nieuws

Startersleningen en erfpacht voor woningkopers

ROTTERDAM - Hendrik-Ido-Ambacht wil de vastgelopen woningmarkt lokaal op gang helpen met startersleningen en het uitgeven van grond in erfpacht.
In het laatste geval hoeft een huizenkoper de grond niet te kopen. Wel moet jaarlijks erfpacht betaald worden. Later kan de grond alsnog gekocht worden.
Daarnaast is twee miljoen euro beschikbaar voor circa 65 startersleningen. Het geld komt van de gemeente, ontwikkelaar Bouwfonds en het Rijk. Starters hoeven de eerste drie jaar géén rente en aflossing te betalen. Het aanbod geldt alleen voor kopers van huizen in de nieuwbouwwijk Volgerlanden-West.
Dordrecht stimuleert de woningmarkt op een andere manier. Die gemeente wil veertig kavels uitgeven, waarop kopers zelf een woning kunnen bouwen. Het gaat om vrije kavels op de Stadswerven (16), in de Stadspolders, aan het Mina Krusemanerf (20) en in de binnenstad, aan de Vest (4 of 5).
De Ambachtse makelaar John van Spronsen zegt dat startersleningen écht helpen om de huizenmarkt vlot te trekken: "Dat is gewoon bewezen. Ik schat in, dat we hier met deze maatregel 30 tot 40 procent meer woningen kunnen verkopen. Andere maatregelen helpen ook, maar in veel mindere mate".
Wethouder André Flach is niet bang dat het 'potje' voor de startersleningen snel leeg raakt: "We denken met die twee miljoen euro drie jaar vooruit te kunnen, maar als het potje voor die tijd leeg raakt, dan is het blijkbaar een groot succes en zet ik me graag in om extra geld te krijgen voor startersleningen".