Hittestress bij koeien in de Alblasserwaard

Reikhalzend hebben we uitgekeken naar de zon en nu we die eindelijk te pakken hebben, zorgen de tropische temperaturen voor hittestress. Waar vooral de koeien in de Alblasserwaard last van hebben.

Daar staat de thermosstaat op 33 graden Celsius en voor een koe werkt een duik in de sloot dan heel verfrissend. Alleen zelfstandig eruit komen, lukt niet. Boer Wim Schep haalt zijn trekker en met een touw om de nek van de oververhitte bonte dame is de reddingsoperatie zo gepiept.

Derde duik
De boer: "Het is de eerste warme dag maar het is al de derde duik van deze dame dit jaar." Melkveehouder Cora Romeijn uit Langerak vertelt dat koeien helemaal niet van de warmte houden. "Ze gaan heel hard hijgen om af te koelen, zweten, kwijlen en hangen hun tong eruit."

Weermannen voorspellen voor woensdag de warmste dag sinds 1944 en boeren in de Alblasserwaard treffen voorzorgsmaatregelen. "Bij ons gaan de koeien vannacht naar buiten en morgen overdag staan ze koeltjes op stal", zegt Cora Romeijn.

Tropische herkauwers
Geheel anders is het in diergaarde Blijdorp. Daar kan het niet warm genoeg zijn voor de tropische herkauwers. Nederland lijkt vandaag eindelijk een beetje op de oorspronkelijke habitat van de giraffen: de savanne waar de thermometer gewoonlijk tot ver in de dertig schiet. "Ze hebben geen factor dertig nodig. Dit is helemaal hun weertje en ze gaan met plezier naar buiten", zegt giraffenverzorger Ben Bothof..

Deel dit artikel: