nieuws

Extra geld voor veiligheid spoor Drechtsteden

ROTTERDAM - Het kabinet trekt 12 miljoen euro uit om de veiligheid op het spoor in Dordrecht en Zwijndrecht te verbeteren. Iedere dag rijden er ongeveer 250 goederentreinen met gevaarlijke stoffen door de bebouwde kom.
Het geld wordt besteed aan betere wissels, seinen en ontsporingsgeleiding. Die laatste moet er voor zorgen dat een trein na ontsporing niet alle kanten op schiet. De aanpassingen aan de rails staan gepland aan het begin van 2014.
Omwonenden van het spoor in Dordrecht zijn verdeeld over de investering. Veel mensen zijn zo gewend aan de treinen dat ze zich er helemaal geen zorgen over maken. Diegene die dat wel doen, vinden een bedrag van 12 miljoen onvoldoende.
"Het is natuurlijk mooi dat er geld wordt gestoken in de veiligheid van seinen en wissels," zegt een bewoonster, "maar het zou beter zijn als er een apart spoort komt voor goederenvervoer buiten de bebouwde kom." Ook wordt het idee van een apart tunnelspoor voor het vervoer van gevaarlijke stoffen geopperd.

Korte termijn

Wethouder Jasper Mos van Dordrecht is blij dat er in spoorveiligheid wordt geinvesteerd, maar ziet de aanpassingen aan de wissels vooral als een kortetermijnoplossing. "Op de lange termijn willen we op zoek naar andere oplossing, zoals een tunnel of apart spoor, maar om de wissels en seinen nu al te verbeteren kan nooit kwaad."
Wethouder Mos ziet het liefste dat er voor het vervoer van gevaarlijk stoffen meer gebruik gaat worden gemaakt van de Betuwelijn. Hiervoor zal nog wel een ontbrekende aansluiting naar de Betuwelijn moeten worden aangelegd.

Wetteren

In het Belgische Wetteren ontspoorde begin mei een trein met gevaarlijke stoffen. Daarbij kwam een man om het leven en moesten honderden mensen worden geëvacueerd. Daardoor kwam er opnieuw aandacht voor de spoorsituatie in de Drechtsteden.
Foto: Treinbrand Wetteren (Joachim Van Durme)