nieuws

Hoogleraar: claim Vestia voor bühne, maar moet wel

ROTTERDAM - De claim van 1,9 miljard euro die woningcorporatie Vestia bij ex-topman Erik Staal heeft neergelegd is grotendeels voor de bühne, maar wel nodig als hij grote fouten heeft gemaakt. Dat stelt hoogleraar criminologie Henk van de Bunt.
Vestia heeft enkele weken geleden beslag laten leggen op de eigendommen van Staal, waaronder een woningen in Bonaire, Amsterdam en Hummelo. Volgens NRC zouden deze een waarde vertegenwoordigen van 2,1 miljard euro.
Grote problemen Vestia
De woningcorporatie stelt Staal aansprakelijk voor de financiële problemen die ontstaan zijn door een grote hoeveelheid risicovolle financiële producten die onder zijn verantwoordelijkheid waren aangekocht. Het afkopen hiervan kostte 1,9 miljard euro. De problemen bij Vestia zijn zo groot, dat alle woningcorporaties in Nederland moeten bijspringen om Vestia overeind te houden.
Zeker proberen
Hoogleraar criminologie Henk van de Bunt van de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzocht veel rechtszaken waarbij bestuurders van bedrijven en instellingen persoonlijk aansprakelijk werden gesteld. Hij stelt dat Vestia het zeker moet proberen als ze vinden dat Staal grote fouten heeft gemaakt.
“De wet biedt deze mogelijkheid. Als mensen heel onzorgvuldig zijn geweest kun je proberen dat geld terug te halen. Dit is een hele grote zaak. Die 1,9 miljard krijgen ze waarschijnlijk nooit terug, maar het gaat ook om de reputatieschade die ze willen rechtzetten. Je kan dit niet zomaar over je kant laten gaan. Je moet wel een daad stellen.”
Meestal geen vonnis
Vestia moet zich volgens de hoogleraar ook niet teveel voorstellen van de rechtszaak: “Meestal verloopt het niet tot een einde en meestal komt er ook geen vonnis. Vaak besluiten ze tot een schikking te komen, maar er is dan wel feitenmateriaal op tafel gekomen. Daarom begrijp ik de proceshouding van Vestia wel.”

Advocaat: claim onrealistisch

De advocaat van Staal, Jurjen Lemstra noemt de claim van Vestia ‘onterecht, buitensporig en onrealistisch’. “Bestuurders kunnen alleen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden bij ernstig verwijtbaar handelen en daarvoor heeft Vestia nog geen argumenten gegeven. Vestia heeft daarvoor twee maanden de tijd en ik verwacht de dagvaarding van Vestia binnen vier tot vijf weken. Ik verwacht dat die dagvaarding meer politieke argumenten zal bevatten dan juridische.”
Staal geen verdachte
Advocaat Lems vindt de claim van Vestia ook voorbarig, omdat er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt naar fraude door voormalig financieel topman bij Vestia Marcel de V. “Dit moet nog allemaal worden onderzocht en daar is voorlopig nog geen uitspraak over. Bovendien wordt Staal niet gezien als verdachte. Daarnaast is de rol van de toezichthouders als de Raad van Toezicht en de overheid nog niet bekeken.”
Ook Lems vindt dat Vestia zich niet rijk moet rekenen: “Deze rechtszaak gaat Vestia miljoenen kosten aan advocaten en – mochten ze winnen – dan levert het waarschijnlijk een fractie op van de 1,9 miljard.”