nieuws

Speurneus Erasmus MC spoort risico hartinfarct op

ROTTERDAM - Elk jaar overlijden er in Nederland 7500 mensen aan een hartinfarct. Met een nieuwe speurneus ontwikkeld door het Erasmus MC kan dit aantal omlaag.
Want wat de oorzaak van een hartinfarct is, weten we inmiddels heel goed. Alleen weten we nog niet wanneer het gebeurt. Deze nieuwe techniek kan een doorbraak betekenen.
Aderverkalking
De vinding van het Erasmus MC is de combinatie van twee bestaande technieken die allebei hun nut al hebben bewezen. De ene techniek bestaat uit piepkleine bubbels die met een echoscoop de mate van doorbloeding van een orgaan weergeven. De andere techniek is een kleine katheter om bloedvaten van binnen te bekijken en stents te plaatsen.
Samen kunnen ze de wanden van bloedvaten gedetailleerd in beeld brengen. Aderverkalking is niet de grootste risicofactor voor een infarct, de vetbolletjes en bloedvaatjes die zich daarin kunnen ontwikkelen, zijn dat wel.

Riskante bloedvaten

"Met de nieuwe vinding zijn deze riskante bloedvaatjes te detecteren", zegt het hoofd van de biomedische afdeling van het Erasmus MC Ton van der Steen. "En het opsporen kan mogelijk in de toekomst sterftegevallen voorkomen."
Want het scheuren van zo'n vetbolletje is het grootste risico op hartinfarct. Dan kunnen propjes ontstaan die de bloedscirculatie dwarsbomen. Nu krijgen patienten met verhoogde risico's preventieve medicatie, dat kan door de nieuwe vinding veel meer worden toegesneden op het individu. "Je kan je voorstellen dat je met deze kennis de medicatie verhoogt of uitbreidt afhankelijk van het risico. Desnoods besluit je om direct een stent te plaatsen."

Deels bewezen technologie

Het is een veelbelovende speurneus die zijn werking alleen nog heeft bewezen in het laboratorium van het Erasmus MC. Nu moet het in de praktijk zijn nut gaan bewijzen. Voordeel is dat de bubbels en de katheter bestaande medische instrumenten zijn en dus veilig verklaard voor gebruik bij patienten.
Het is dus vooral een kwestie van een geinteresseerde fabrikant vinden. "Er zijn drie geïnteresseerden, daarna moet alles nog goedgekeurd voor een klinische testfase en uiteindelijk geëvalueerd. Dat kost nog wel een paar jaar. Maar het kan veel sneller gebruikelijk gaan omdat het met bestaande en bewezen technieken gaat", aldus Van der Steen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl