nieuws

Budokan woedend op judobond

ROTTERDAM - Het Rotterdamse steunpunt voor topjudo, Stichting Budokan, is woedend op directeur topsport Ben Sonnemans van Judo Bond Nederland. Budokan meent dat coach Chris de Korte achteloos door Sonnemans opzij is geschoven.

Sonnemans heeft volgens Budokan De Korte telefonisch laten weten dat hij na de WK in augustus in Rio de Janeiro niet langer de centrale coach is van het steunpunt en geen trainer meer zal zijn van Anicka van Emden en Marhinde Verkerk.
'De judoka's weten van niets. Zo ga je niet met mensen om. Welke zakelijke beslissing je
ook denkt te moeten nemen, de meest ervaren succescoach van het judo in
Nederland zet je niet met één telefoontje aan de kant', zegt voorzitter Jacqueline Hoogland van Budokan.
Voormalig wereldkampioen Marhinde Verkerk is het ook niet eens met de manier waarop haar coach aan de kant is geschoven. De Rotterdamse weet ook nog niet hoe haar situatie er na het WK in Rio de Janeiro uit zal gaan zien. 'Dat het zo snel zou zijn dat is voor ons ook nieuw. Er is nog geen concreet nieuw plan en dit gaat ten koste van de sporter', aldus verkerk.
Ook ziet Verkerk weinig in het plan van de judobond om een centraal trainingscomplex in Nederland te nemen, waar alle topjudoka's trainen. 'Bij Budokan zitten veel toppers, die allemaal in de regio Rotterdam wonen. Nu kan je voor je krachttrainingen en individuele training in de buurt terecht en dan wordt dat allemaal veel complexer', aldus Verkerk.

De 75-jarige De Korte, die in het verleden toppers als Mark Huizinga en Edith Bosch trainde, is goed voor zeven olympische medailles, drie wereldtitels en een veelvoud aan Europese titels.