nieuws

Arriva wil treindienst naar Brussel

arriva
arriva
ROTTERDAM - Vervoerder Arriva, de gemeente Den Haag en Brussels Airport werken aan een internationale treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. De trein stopt ook Rotterdam en Dordrecht.
Arriva is een dochteronderneming van Deutsche Bahn. Elk uur moet er op de zogeheten Lage Landenlijn vanaf 2015 een trein gaan rijden. Voor het gebruik van de trein hoeft niet gereserveerd te worden. Het tarief van het treinkaartje zal ongeveer even hoog liggen als dat van een reguliere intercity.
Sinds het verdwijnen van de Beneluxtrein werkt de gemeente Den Haag aan het tot stand brengen van een nieuwe treinverbinding. Er is nu al een vervangende intercity, maar die rijdt volgens Den Haag niet vaak genoeg.

NS: 'Nieuwe lijn is oneerlijke concurrentie'
Of spoorbeheerder ProRail groen licht geeft voor de Lage Landenlijn is voorlopig afwachten. Ook de NS heeft extra ruimte op het spoor aangevraagd. Bovendien vindt de NS dat het om oneerlijke concurrentie gaat. Passagiers kunnen met de nieuwe lijn ook binnen de landsgrenzen reizen, terwijl de NS een concessie hebben voor het binnenlandse passagiersvervoer. De NS heeft daarom de Autoriteit Consument & Markt om een uitspraak gevraagd.
Eerder werd al duidelijk dat Deutsche Bahn meer internationale treinen in Nederland wil inzetten. Zo wil heeft het bedrijf toestemming gekregen om hogesnelheidstreinen te laten rijden in de kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland. Voor de eindbestemming Londen wordt gedacht aan Amsterdam en Keulen als startpunten.