nieuws

Ruwaard van Putten-ziekenhuis blijft weg bij kortgeding

Ruwaard van Putten Ziekenhuis 3 Fotografie Roald Sekeris
Ruwaard van Putten Ziekenhuis 3 Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - Het Ruwaard van Putten-ziekenhuis heeft donderdag voor de rechtbank niet willen uitleggen waarom het de vertrekpremie van een voormalig medisch topman niet wil betalen. Zowel de advocaat als het Spijkenisser ziekenhuis kwam niet opdagen.
De zaak was aangespannen door oud-topman Roderick Runne. Hij moest in oktober vertrekken, nadat de medische staf het vertrouwen in hem opzegde. De afkoopsom van 82.000 euro kan het Ruwaard niet betalen, heeft het ziekenhuis eerder gezegd. Waarom dat zo is, heeft het ziekenhuis ook niet schriftelijk toegelicht.

De rechter doet desondanks volgende week donderdag schriftelijk uitspraak.

Overname

Het Ruwaard van Putten-ziekenhuis verkeert financieel in zwaar weer door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. De omvang van de schuld zou rond de dertig miljoen euro liggen.
Het Ruwaard van Putten ziekenhuis heeft eerder geprobeerd overgenomen te worden door het Maasstad-, Ikazia- en Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Die onderhandelingen zijn uiteindelijk stuk gelopen.
Nu zou er opnieuw onderhandeld worden, maar met wie en om hoeveel partijen het gaat wordt niet bekend gemaakt.

Minister wil vooralsnog niet ingrijpen

Vandaag heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nogmaals laten weten dat zij geen stappen zal ondernemen om het Ruwaard van Putten-ziekenhuis overeind te houden. Schippers zei dat nu eerst het ziekenhuis en de zorgverzekeraars moeten onderzoeken of er partijen zijn die het ziekenhuis willen redden. Als dat mislukt dan moeten de zorgverzekeraars zorgen dat de noodzakelijke zorg gewaarborgd blijft. Dat wordt gecontroleerd door de Inspectie voor de Volksgezondheid. Pas als dat allemaal niets wordt, dan wil de overheid de regie nemen.
De PVV in de Tweede Kamer had juist er op aangedrongen dat de minister nu al het voortouw neemt. Volgens de minister moet zij op haar beurt wachten en de lopende gesprekken niet verstoren.