nieuws

Processie met Heilig Hout terug in Dordt

ROTTERDAM - Een oude traditie herleeft op 30 juni. Dan trekt de Processie met het Heilig Hout weer door Dordrecht.

In de middeleeuwen kwamen daar wel 100.000 mensen op af. Dordrecht was dankzij het Heilig Hout een heus bedevaartsoord. Maar de bidtocht is al 441 jaar niet meer gehouden.
Het Heilig Hout is feitelijk niet meer dan twee splinters. Maar die zouden wel afkomstig zijn van het kruis, waaraan Jezus Christus stierf. Een Brugse koopman van Dordtse afkomst kocht de stukjes hout van een sultan en schonk ze, begin 15de eeuw, aan de Grote Kerk van Dordrecht.

Vuurproef

Een bisschop kwam het persoonlijk controleren, zo weet Jan Wiersma, van het Gilde van het Heilig Hout: "hij maakte buiten een vuurtje, gooide de splinters er in en zag dat er niets mee gebeurde. Later, in 1457 doorstonden de splinters een nog grotere vuurproef. Bij de grote stadsbrand brandde de kerk af, maar bleef het Heilig Hout ongeschonden".
Het verhaal over dit wonder verspreidde zich over Europa en nadat er ook diverse wonderlijke genezingen plaatsvonden, kwamen jaarlijks duizenden mensen naar Dordrecht op de eerste zondag na het feest van Petrus en Paulus. Zij volgden dan biddend het Heilig Hout, dat in processie door de stad trok.

Beeldenstorm

In 1572 werd het Heilig Hout gered van de verwoestende beeldenstorm, maar niemand wist waar het gebleven was. Tot het in 1952 weer opdook in een Vlaams klooster. Een jaar later was het weer in Dordrecht. Eerst in de Onze Lieve Vrouwekerk en sinds 2003 in de Antoniuskerk, tegenover het station in Dordrecht.
Pastoor Tjeerd Visser is trots op het bijzondere relikwie in zijn kerk: "Natuurlijk, veel kerken hebben een relikwie, maar dit is wel heel bijzonder. En één keer per jaar werd het aan het volk getoond, middels die bidtocht door de stad. En dat gaan we nu weer in ere herstellen. Hij wil dat al jaren", zegt de pastoor, verwijzend naar Jan Wiersma.

Iets groots

"Er zullen niet direct weer honderdduizend mensen op af komen", zegt die, "maar als we dit jaarlijks doen, denk ik dat het weer kan uitgroeien tot iets groots. Ik ben al sinds 2009 bezig om de processie weer door Dordt te laten trekken en eindelijk gaat het nu weer gebeuren".
De route begint op dezelfde plek als vroeger en loopt van de Grote- naar de Antoniuskerk.
Dat is bijzonder, want de Grote Kerk is inmiddels een protestants bolwerk en de processie een katholieke traditie. Blijkbaar verbindt het Heilig Hout anno 2013 ook weer de geloven. De processie wordt gehouden op zondagmiddag 30 juni en duurt van kwart voor drie tot vier uur.
Ook niet-gelovigen kunnen dan het Heilig Hout aanschouwen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl