nieuws

Joep's laatste woord:"Ik ben geen graaier"

ROTTERDAM - Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen heeft tijdens zijn slotwoord in het grote proces tegen hem nog één keer benadrukt dat hij onschuldig is. “Ik zeg u oprecht: ik heb geen enkel strafbaar feit gepleegd.”

Van den Nieuwenhuyzen staat terecht voor faillissementsfraude bij RDM en de omkoping van oud-havendirecteur Willem Scholten. Justitie heeft 5 ½ jaar cel tegen hem geëist.
Donderdag zei hij het vooral “grievend” te vinden dat hij van persoonlijke verrijking wordt beticht. In de ogen van justitie heeft hij 15 miljoen euro van RDM in eigen zak gestoken. “Ik ben geen graaier. Het tegendeel is waar: ik heb privégeld in RDM gestopt. De hele affaire heeft mij 130 miljoen euro gekost. Ik heb niet eens een pensioen..."

‘Reputatie beschadigd’

Van den Nieuwenhuyzen vertelde de rechter tijdens het laatste woord dat zijn reputatie zwaar is beschadigd. “Sinds 2007 is het voor mij haast onmogelijk geworden om zaken te doen.”
Ook op persoonlijk vlak zei hij te zijn beschadigd. “Het is niet leuk als mijn volwassen kinderen te horen krijgen ‘bent u familie van…?’ Ik heb nog kleine kinderen van één en drie jaar oud. Wil het OM echt dat ik die 5 ½ jaar niet mag zien?”
Trots was hij, dat zijn familie bij alle zittingen aanwezig is geweest. Op de slotdag zat de zaal vol met bekenden. “Er waren ook enkele oud-werknemers van RDM”, aldus Van den Nieuwenhuyzen na afloop.

‘FIOD betekent frauderen’

Ook de medeverdachten hielden een laatste woord. Financieel directeur Leo van de V. benadrukte dat hij al is gestraft: hij verloor zijn baan en zijn huwelijk strandde. Controller Marcel B. was vooral boos op de “rommelende” FIOD: “Die afkorting staat voor “Frauderen Is Ons Doel”. Ze zouden het direct moeten opheffen.
Hij probeerde dvd’s van de film Das Leben der Anderen uit te delen aan de rechters. “Om te laten zien dat Nederland is afgegleden naar het niveau van de DDR in 1984.” De rechtbank nam het geschenkje niet aan. Marcel B.: “U moet het niet zien als omkoping….”
De rechters nemen een maand de tijd om na te denken over alle beschuldigingen in het havenschandaal en komen op vrijdag 19 juli met een uitspraak.