nieuws

Waarom eten honden zonnebloemen?

Zonnebloem
Zonnebloem
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 22 juni  werd de volgende vraag gesteld:Gerrit Roukens uit Zwijndrecht via de mail: Ik heb in mijn tuin veel bloemen en planten. Mijn hondje loopt vaak rond in de tuin en eet dan alleen de zonnebloemen? Waarom de zonnebloem?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
Antwoord:
Het is bekend dat veel honden geregeld plantaardig voedsel eten, zoals bijvoorbeeld gras, maar ook andere planten of plantdelen zoals de bladeren van zonnebloemen komen in aanmerking.
Honden worden beschouwd als omnivoren en kunnen plantaardig voedsel verwerken, ook bij wolven is waargenomen dat ze geregeld gras eten.
Wolven doen dat vermoedelijk om darmparasieten te verwijderen.
Er kunnen verschillende redenen zijn.
Planten zijn vezelrijk en kunnen een nuttige aanvulling zijn op het gewone menu en het kan de darmwerking bevorderen.
Bij puppy's kan het ook uit verveling zijn als ze verder onvoldoende uitdaging hebben.
En het kan natuurlijk ook een kwestie van smaak zijn, want op diverse fora wordt melding gemaakt van honden die bepaalde plantaardige voorkeuren hebben.
Zolang honden gezond zijn en verder goed functioneren is er niks aan de hand en is het hooguit jammer van de zonnebloemen.
Een onderzoek onder 1500 gras etende honden heeft uitgewezen dat het in slechts 9% van de gevallen ging om honden die ziek waren.