nieuws

Kantoor verboden gebied voor ambtenaren Overschie

ROTTERDAM - Wie de komende maand iets moet regelen met de Rotterdamse deelgemeente Overschie kan vrijwel overal een afspraak maken: in de kroeg, thuis of in Park Zestienhoven. Als het maar niet op het kantoor van de deelgemeente is.
De ambtenaren en bestuurders van Overschie mogen een maand lang niet op kantoor komen. Ze moeten wel gewoon werken, maar doen dat via laptop en smartphone waar ze zelf willen.

Vanuit huis

Met het experiment 'maand zonder kantoor' wil de deelgemeente aantonen dat het hebben van een gebouw niet essentieel is voor de kwaliteit van dienstverlening. "Kwaliteit zit in de mensen en die kunnen in principe overal hun werk doen."
Wie de deelgemeente belt, krijgt zoals gebruikelijk een telefoniste aan de lijn. "Ik zit gewoon thuis en heb een uitgebreide telefoon met doorverbindmogelijkheden. Wie je ook wil spreken: ik verbind je door", zegt ze lachend. Overigens is de telefoniste wel gewend om vanuit huis te werken. Dat doet ze normaal gesproken ook al regelmatig.

Bezuinigen op stenen

Volgens de deelgemeente kan deze manier van werken mogelijk de huisvestingskosten naar beneden brengen. Naast dit 'bezuinigen op stenen' is het doel van het project om ambtenaren dichter bij de bewoners te brengen, vertelt Jill Brugts van de deelgemeente.
"Je bent heel flexibel en hoeft bijvoorbeeld niet in de file te staan", zegt Brugts. De burger merkt er als het goed is niets van. Maar wordt er nog wel gewerkt als het kantoor dicht is? "Wij werken niet met een prikklok, maar op basis van vertrouwen. We moeten ook zelf nadenken over welke prestaties we in een jaar gaan leveren, zodat we betrokken zijn bij wat we doen."

En het paspoort dan?

Zaken als paspoorten en rijbewijzen konden inwoners van Overschie overigens toch al niet bij de lokale deelgemeente krijgen. Daarvoor moesten ze al langer naar Rotterdam-Noord, Hillegersberg-Schiebroek of het centrum..

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl