nieuws

'Ibn Ghaldoun kan naam beter veranderen'

ROTTERDAM - Een diploma van middelbare school Ibn Ghaldoun zal over jaren nog negatieve associaties oproepen door de examenfraude. De school zou er daarom goed aan doen zijn naam te veranderen. Dat zegt directeur Yusuf Altuntas van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO).
"Als je nu zegt dat je je diploma hebt gehaald bij Ibn Ghaldoun, hangt daar natuurlijk een smet aan. Over 10 jaar is dat nog zo. Net als een hbo-diploma van Inholland, dat klinkt ook niet zuiver meer", zegt Altunas.

'Slecht voor alle moslimkinderen'

Hij betreurt de diefstal van eindexamens op de Rotterdamse school enorm. "Het is de grootste examenfraude ooit. Het tast je imago aan. Al onze scholen moeten wegblijven uit die negatieve hoek. Als islamitisch onderwijs willen we hier niet mee geassocieerd worden. Degenen die dit op hun geweten hebben moeten beseffen wat ze hebben aangericht. Dit is slecht voor alle moslimkinderen in Nederland."
Vooralsnog maakt de ISBO het bestuur van de Ibn Ghaldoun-school geen verwijten. "We wachten het onderzoek nog af."

'Schadelijk'

Dat leerlingen veel last hebben van het schandaal vindt ook de protestantse dominee Matthijs Haak. De predikant van de vrijgemaakte Gereformeerde Gemeente in Delfshaven vindt dat er met "meer respect en afstand" gesproken zou moeten worden over de kwestie. Hij stoort zich eraan dat "leerlingen van de school belaagd worden", terwijl de examenfraude volgens hem vooral een zaak is van de inspectie..