nieuws

Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet

ROTTERDAM - Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is failliet. Het Spijkenisser ziekenhuis is bezweken onder zijn schuldenlast van zo'n 30 miljoen euro.
De rechtbank in Den Haag sprak het faillissement van het ziekenhuis maandag uit. Het Ruwaard kampt al geruime tijd met financiële problemen. Daar kwam vorig jaar de sluiting van de afdeling cardiologie bij. Op die afdeling zijn in 2010 ongewoon veel mensen overleden, zo kwam in november naar buiten.

Risico

Eerdere overnamegesprekken zijn op niets uitgelopen. Onder meer het Maasstad, Ikazia en Van Weel-Bethesdaziekenhuis waren in de race om het Ruwaard over te nemen, maar het financiële risico was hen te groot.
De regionale ambulancezorg heeft er lang voor gepleit om het Ruwaard open te houden, omdat het anders mogelijk te lang zal duren voordat mensen in spoedgevallen in een ziekenhuis kunnen zijn.

Hoge sterftecijfers

In het ziekenhuis werken ongeveer 800 mensen. Zij worden allemaal ontslagen, lieten de curatoren weten. Hun loon wordt wel gewoon uitbetaald via het UWV.
De problemen van het Ruwaard ontstonden vorig jaar, toen bleek dat de sterftecijfers van de hartafdeling in 2010 onverwacht hoog waren. De sluiting van de afdeling cardiologie die daarop volgde, kostte het ziekenhuis veel geld. Ook andere afdelingen hadden last van de negatieve publiciteit: patiënten gingen het Ruwaard mijden.