nieuws

Ziekenhuizen uit regio nemen failliet Ruwaard over

ROTTERDAM - Drie ziekenhuizen uit de regio nemen samen het Ruwaard van Putten Ziekenhuis over. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Het complete personeelsbestand is per direct ontslagen. Het is nog onbekend hoeveel personeelsleden van het Ruwaard straks terecht kunnen in het nieuwe ziekenhuis of bij een van de andere ziekenhuizen.
Eventueel komen ze in aanmerking voor een baan in een van de drie ziekenhuizen die bij de doorstart is betrokken.
De aanvraag tot overname is neergelegd bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Als die het plan formeel goedkeurt, kunnen de ziekenhuizen hun plan uitvoeren, in samenwerking met de zorgverzekeraars CZ en VGZ.

Kort verblijf

Het nieuw te vormen 'Spijkenisse Medisch Centrum' wordt een ziekenhuis voor kort verblijf. Het behoudt een uitgebreide polikliniek en er wordt 'planbare zorg' verleend. Het wordt veel kleinschaliger dan het huidige Ruwaard.
De zorginstellingen hebben zich eerder ingespannen om het Ruwaard over te nemen, maar destijds zijn de plannen afgeketst omdat ze er niet uitkwamen met de zorgverzekeraars, de banken en het waarborgfonds.

Schulden

Het ziekenhuis werd maandag failliet verklaard. Over het algemeen is het zo dat een instelling na een faillissement een stuk voordeliger is over te nemen, omdat de schulden achterblijven in de failliete stichting en die dus niet meegaan naar de nieuwe eigenaar.
Failliet ziekenhuis uniek
Een faillissement als dat van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is uniek. “In 1993 ging het Berg en Bosch Ziekenhuis in Bilthoven failliet. Maar toen zat de ziekenhuiswereld heel anders in elkaar, dat is niet te vergelijken”, zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag.
De NVZ betreurt het faillissement. “Het is heel erg voor het personeel, ze hebben keihard gewerkt, het verscherpt toezicht was weer opgeheven. Het is heel zuur dat dit dan toch gebeurt”, aldus de woordvoerder.
Meer faillissementen verwacht
De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) verwacht dat het vaker zal gaan gebeuren dat zorgaanbieders zoals ziekenhuizen failliet gaan. “Zorgverzekeraars gaan scherper inkopen. Bepaalde behandelingen zullen ze alleen bij bepaalde ziekenhuizen vergoeden, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat er in de regio al genoeg goed aanbod is”, aldus een woordvoerster maandag.