nieuws

Weer een straf, maar Ria en Frans gaan door

ROTTERDAM - Ria en Frans uit Pernis zetten hun relatie voort, ondanks een tweede veroordeling voor de 44-jarige Rotterdammer. Hij kreeg anderhalve maand cel voor mishandeling van zijn vriendin. “Maar dat huwelijk komt er.”

Frans B. had in november 2011 een jaar cel gekregen. Hij had de gaskraan opengedraaid in de woning van zijn vriendin Ria in Pernis. Poging doodslag, oordeelde de rechter. Ria woonde de rechtszaak bij: de relatie was nog lang niet over.
Tijdens het bezoekuur ging Frans op zijn knieën en vroeg Ria ten huwelijk. Ze zei “ja”en wachtte hem in juni 2012 op met een bos bloemen, toen hij De Schie mocht verlaten. Het stel ging samenwonen in Pernis.
Incidenten
Binnen een half jaar kwam het toch weer tot twee incidenten. Frans had zijn vriendin hardhandig op het bed geduwd en was op haar gaan zitten. Dat hij ook haar keel had dichtgeknepen en ‘ik maak je af’ had geroepen, dat vond de rechter niet bewezen.
“Het waren spanningen”, zegt Frans nu, kort nadat de rechter hem 44 dagen cel heeft gegeven. “Ik had geen werk en ik werd gek van de reclassering. Elke keer kwam ik vol stress en adrenaline thuis.”
Waarom had hij zijn frustraties dan gekoeld op Ria? “Waar twee vechten, hebben twee schuld. Ik word nu als kwaaie pier aangekeken, maar dat vind ik niet terecht.” Ria: “Ik moet een beetje minder jaloers zijn, want daar komt het ook door. Ik ben heel erg jaloers.”
Beiden weten zeker dat het nu goed blijft gaan. Ria: “We gaan weer een nieuwe start maken. Weer, ja. Driemaal is scheepsrecht…”

Niet cel in

Frans hoeft niet terug de cel in: de straf staat gelijk aan het voorarrest. Van de oude straf, voor de poging doodslag, stond nog acht maanden cel voorwaardelijk open. Die zou worden opgelegd als hij weer in de fout zou gaan. Justitie en rechter vinden dat beide niet nodig: de voorwaardelijk straf blijft staan, als stok achter de deur.
Frans hoeft zich niet meer bij de reclassering te melden, omdat de dienst heeft aangegeven daar weinig heil in te zien: afspraken over begeleiding zouden niet zijn nagekomen. De reclassering acht de kans op herhaling vrij groot.
Een psychiater heeft vastgesteld dat Frans B. lijdt aan borderline en psychisch kwetsbaar is. Opname in een TBS-kliniek wordt gezien als een stap te ver.
Frans zegt dat hij af is van zijn alcohol- en cocaïne-verslaving. “Ik ga nu werk zoeken. Ik wil alles aanpakken.” Ria:”En we willen trouwen. Dat gebeurt gewoon. Mijn kinderen zijn het er niet mee eens, maar zij doen ook wat ze willen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl