nieuws

Zorgen over inperking spoedeisende hulp Spijkenisse

ROTTERDAM - De Ambulance Zorg Rotterdam-Rijnmond is blij dat Spijkenisse een vorm van spoedeisende hulp houdt. Toch zijn er zorgen: 's avonds en in het weekend moeten patiënten die zulke hulp nodig hebben naar andere ziekenhuizen in de regio. Ambulances zijn daardoor een kwartier langer onderweg.
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging maandag failliet. Het wordt 'opgevolgd' door het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC), een sterk afgeslankte versie van het ziekenhuis.

Doordeweeks

De afdeling voor spoedeisende hulp is straks alleen nog open op doordeweekse dagen tussen 7 uur 's morgens en 9 uur 's avonds. Ambulances moeten 's nachts en in de weekenden uitwijken naar andere ziekenhuizen en dat kost extra tijd, waarschuwt directeur van de ambulancezorg Rein van Duijvenbode.
"Nu is iemand uit Voorne-Putten 35 minuten na een 112-melding in het ziekenhuis, dat gaat dan met een kwartier oplopen", zegt Van Duijvenbode. Aan de andere kant is het winst dat er überhaupt een vorm van spoedeisende hulp behouden blijft voor Spijkenisse, vindt hij.

Ernstigste gevallen

Operatiekamers voor acute gevallen verdwijnen bovendien, waardoor de ernstige gevallen sowieso niet meer in Spijkenisse terecht kunnen. Wie iets minder ernstigs mankeert kan wel 24 uur per dag terecht bij de huisartsenpost.
Vooral tijdens de spits zou het volgens Van Duijvenbode rampzalig zijn als alle ambulances naar andere ziekenhuizen zoals het Maasstad en het Ikazia zouden moeten uitwijken.

Duizenden patiënten

Van Duijvenbode gaat het functioneren van de spoedeisende hulp op Voorne-Putten de komende tijd goed in de gaten houden. Afgelopen jaar brachten ambulances zo'n 3.600 mensen naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Twintigduizend patiënten bezoeken de SEH.
In het nieuwe SMC wordt niet alleen de spoedeisende hulp beperkt. Ook zal er geen afdeling verloskunde en kindergeneeskunde meer zijn.