nieuws

Zorgen over versobering ziekenhuis Spijkenisse

ROTTERDAM - Patiënten en personeel zijn opgelucht dat Spijkenisse een ziekenhuis houdt. Alleen over de versobering van het ziekenhuis maken ze zich zorgen.
Het toekomstig Spijkenisse Medisch Centrum gaat straks als een doordeweeks dagziekenhuis functioneren, dus geen 24-uurs zorg meer. Het SMC gaat zich toeleggen op eenvoudige, veelal poliklinische zorg. De verloskunde verdwijnt zelfs volledig. Dat betekent naar Rotterdam of Dirksland voor specialistische zorg en spoedgevallen 's avonds, 's nachts en in het weekend. Dat is al gauw 15 minuten langer reizen.
Ouderen
"Wat als je straks een beroerte of hartaanval krijgt en de brug staat open", vraagt een patient van het huidige Ruwaard zich af. Een partner van een patiënt in het Ruwaard zegt dat het voor ouderen veel gaat vergen: "nu ga ik met mijn fietsje bij mijn man op bezoek, straks ben je veel langer onderweg en ga je niet even twee keer per dag op en neer."
Doorverwezen
"Voor mijn ouders betekent het veel vaker naar Rotterdam, en dan ben je afhankelijk van het openbaar vervoer of van familie. Het is jammer en onbegrijpelijk, het oogt als een goedlopend ziekenhuis", aldus een een zoon met zijn moeder op doktersafspraak. "Nu worden we voor een pijnbehandeling al doorverwezen naar Rotterdam."
Personeel ontredderd
Artsen en verplegend personeel maken zich ook druk over de versobering van het ziekenhuis en de toekomst van hun baan. "Ik kan de sfeer het beste verwoorden als ontredderd", zegt transfer-verpleegkundige Margreet Florijn.
Zij is niet in dienst van het Ruwaard maar heeft als transfer-verpleegkundige veel te maken met de overplaatsing van het ziekenhuis naar een verpleeghuis. "Het Ruwaard kenmerkt zich als een ziekenhuis met veel ouderen die hun leven lang wonen en werken in Spijkenisse. Die worden straks losgekoppeld van familie en vrienden als ze in Rotterdam of Dirksland langdurig moeten herstellen en dat wordt moeilijk."
Mensen afvloeien
Waarnemend kno-arts Pieter Mulder spreekt enerzijds van smart en anderzijds van duidelijkheid. "De kortdurende zorg in dagziekenhuizen is een trend in Nederland. En deze constructie kan werken voor Spijkenisse wanneer er goede samenwerking is in de regio." De kno-arts verwacht dat het merendeel van het Ruwaard-personeel een baan terugkrijgt in het toekomstige SMC. "Maar ongetwijfeld zullen er ook mensen moeten afvloeien."
De vakbond NU'91 wordt veel gebeld. "Er is veel onzekerheid, het is nu nog onduidelijk of er straks in Spijkenisse of elders werk overblijft", zegt belangenbehartiger Mark Froklage. "Wij adviseren om voorlopig het werk te continuëren en over zes weken zal er meer duidelijkheid zijn."