nieuws

Van der Veer: fossiele energie blijft nog lang nodig

ROTTERDAM - Nieuwe kolencentrales zoals de twee exemplaren die op de Maasvlakte worden gebouwd kunnen juist een bijdrage leveren aan een beter milieu als ze oude, meer vervuilende centrales vervangen en de CO2 wordt opgeslagen. Dat zegt topman Jeroen van der Veer van het Rotterdam Climate Initiative.
Gaat Rotterdam zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen wel halen? Die vraag wordt steeds prangender nu de kolencentrales hun afronding naderen, terwijl het afvangen van het broeikasgas CO2 nog altijd niet is geregeld.

Zo duurzaam mogelijk

"Duurzame energie is ontzettend belangrijk, maar we moeten ons realiseren dat we nog een tijdlang fossiele energie nodig zullen hebben. Dat moet je dan zo duurzaam mogelijk doen", licht de topman van het Rotterdam Climate Initiative toe.
De oud-topman van Shell vertrouwt er nog altijd op dat het haalbaar is om het 'broeikasgas' CO2 af te vangen en op te slaan, zodat het niet in de atmosfeer terechtkomt. Het is een essentiële techniek in het Rotterdamse klimaatbeleid, dat als hoofddoel heeft om de uitstoot van CO2 in 2025 te beperken met 50 procent ten opzichte van 1990.

'We komen een heel eind'

Met efficiënte nieuwe kolencentrales, afvang van CO2 en het bijstoken van biomassa "kom je een heel eind", zegt Van der Veer. "De hele oude kolencentrales, die qua milieu een stuk minder goed zijn, zou je dicht kunnen doen."
Het CO2-project wil echter niet vlotten. Het blijkt technisch niet bepaald eenvoudig en de exploitanten van de nieuwe centrales - E.ON en Electrabel - morren, omdat het opslaan van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee miljoenen kost. Ze zijn er bovendien niet contractueel toe verplicht. Tegelijkertijd worden projecten voor CO2-opslag tegengewerkt, onder meer vanwege zorgen om de veiligheid van de techniek. Een project in Barendrecht ging bijvoorbeeld niet door.
Sommige critici stellen dat het Rotterdam Climate Initiative faalt. Zo constateerde energie-onderzoekscentrum ECN onlangs dat de uitstoot van CO2 tot 2025 juist zal toenemen door de nieuwe kolencentrales.

'Het hoeft niet op één dag klaar'

Van der Veer houdt de moed erin. "We zijn druk bezig de financiering rond te krijgen en zullen alles uit de kast halen om dat rond te krijgen." Wat telt is het resultaat: "Het gaat er niet altijd om dat je op dag één alles tegelijkertijd klaar hebt." Het zou dus zomaar kunnen dat de kolencentrales volgend jaar gaan draaien en de CO2 in eerste instantie gewoon de lucht in gaat.
Ondanks de tegenslag, denkt Jeroen van der Veer dat projecten voor CO2-opslag in de toekomst sneller van de grond zullen komen. "Wat je vaak ziet is dat eerste projecten heel moeilijk van de grond zijn te krijgen, maar als er één schaap over de dam is, gaat de tweede al een stuk makkelijker."

Noodzaak

Maar als het echt niet lukt om de doelstellingen te halen? "Dan moet je met de politiek overleggen wat er moet gebeuren. Maar er zullen toch echt zulke projecten moeten komen in Europa, je moet niet te makkelijk opgeven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl