nieuws

Verzekeraar moet snelle zorg Voorne-Putten garanderen

Ruwaard van Putten Ziekenhuis
Ruwaard van Putten Ziekenhuis
ROTTERDAM - Zorgverzekeraars moeten garanderen dat inwoners van Voorne-Putten altijd binnen drie kwartier naar een spoedeisende hulp gebracht kunnen worden. Dat schrijft minister Edith Schippers aan de Tweede Kamer. Hoe de verzekeraars dat moeten doen, vermeldt Schippers er niet bij.
Over de bereikbaarheid van spoedeisende hulp op de eilanden waren vragen gerezen in de Tweede Kamer. Aanleiding is het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse.

Hulp dreigt soms te laat te komen

Volgens berekeningen van het RIVM kunnen 2.000 inwoners van het eiland niet binnen de gestelde tijd van 45 minuten in een ziekenhuis zijn als de afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde uit Spijkenisse verdwijnen. Ook de regionale ambulancedienst maakt zich zorgen over de aanrijtijden.
Schippers schrijft dat de zorgverzekeraars verantwoordelijk zijn voor een oplossing. Die hebben "aangegeven deze verantwoordelijkheid ook waar te zullen maken", aldus de minister. Ze voegt eraan toe dat de plannen voor het nieuw te vormen Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) alleen worden goedgekeurd als aan alle normen voor bereikbaarheid en kwaliteit is voldaan.

Afgeslankt

Drie ziekenhuizen uit de regio willen het failliete Ruwaard overnemen, maar dan wel in fors afgeslankte vorm. Na de doorstart wordt de spoedeisende hulp fors ingeperkt. In de weekenden, ’s avonds na negen uur en ’s nachts moeten ambulances uitwijken naar andere ziekenhuizen. Alleen de huisartsenpost blijft in de voorlopige plannen continu open.
Wie iets ernstigs mankeert en direct geopereerd moet worden, kan sowieso niet meer in Spijkenisse terecht. De operatiekamers voor acute gevallen verdwijnen namelijk.
Betrokken partijen gaan donderdag met elkaar praten over mogelijke oplossingen voor de spoedeisende hulp op Voorne-Putten.

Naam nog niet zeker

Overigens is nog niet definitief besloten dat het ziekenhuis de naam Spijkenisse Medisch Centrum krijgt, zei een woordvoerster van het Maasstad Ziekenhuis woensdag. Het Maasstad is een van de drie ziekenhuizen die de zorginstelling in Spijkenisse willen overnemen.