nieuws

Ongeval met vrachtwagen op A15

ROTTERDAM - De snelweg A15 richting Europoort is woensdagavond urenlang afgesloten geweest door een bijzonder ongeval met een vrachtwagen. Het ongeval gebeurde ter hoogte van het Knooppunt Ridderster bij Ridderkerk en veroorzaakte kilometerslange files.
De asfalttruck van Westdijk Transport uit Alphen aan den Rijn reed over de rijksweg A16 richting Rotterdam. Rond 16.30 uur reed de wagen om nog onbekende reden door de rechtervangrail en ramde daarbij een lichtmast omver.
Geen andere auto's geraakt
De truck reed vervolgens schuin over vier rijstroken van de rijksweg A15 richting Europoort, ramde ook daar over de rechtervangrail om tot stilstand te komen tegen een betonnen geluidswal. Ondanks de avondspits werd wonderwel geen enkele auto geraakt.
Chauffeur mogelijk onwel
De chauffeur van de vrachtwagen is mogelijk onwel geworden. Hij kon zich volgens de politie niets meer van het ongeval herinneren. Hoewel de traumaheli werd ingezet kon de man zelf uit zijn cabine stappen. Hij is uit voorzorg met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Het was woensdagavond nog onbekend hoe hij er aan toe is.
Lange files
Rijkswaterstaat sloot direct alle rijstroken van de A15 af. Midden in de spits had dit kilometerslange files op zowel de A15 als de A16 en het onderliggend wegennet tot gevolg. Het verkeer op de A15 vanuit Gorinchem richting Rotterdam werd omgeleid via de binnenwegen.
Verkeer op de A16 vanuit Dordrecht kon niet meer via de A15 richting Europoort en werd via de A20 en de A4 (Beneluxtunnel) omgeleid.
Van Brienenoordbrug
Rijkswaterstaat zorgde ervoor dat de Van Brienenoordbrug tijdelijk gesloten bleef voor het scheepvaartverkeer om het verkeer op de A16 te kunnen laten doorstromen.
Een klein bermbrandje rond half zeven op de plaats waar de vrachtwagen de eerste vangrail raakte, kon met handblussers worden geblust. Rond half acht 's avonds kon de truck worden weggetakeld, waarna opruim- en reparatiewerkzaamheden werden opgestart. Rond die tijd waren ook de meeste files opgelost.
Rijkswaterstaat had tot ver in de avond nodig om spoedreparaties aan het wegdek en de vangrail uit te voeren. Al die tijd bleef de weg volledig afgesloten. Pas rond tien uur 's avonds mocht het verkeer de afzetting weer passeren.
Zie hieronder de foto's van verslaggever Leo Roubos