nieuws

OM eist 3,5 jaar cel voor brand busbedrijf Middelharnis

brandstichting
brandstichting
ROTTERDAM - Justitie heeft 3,5 jaar cel geëist tegen de man die zegt brand te hebben gesticht bij het busbedrijf Michel Travel in Middelharnis. Tegen vier andere verdachten eiste justitie twintig maanden cel.
De vijf verdachten zijn voetbalsupporters van Feyenoord. De brand zou gesticht zijn uit wraak op de buschauffeur, tevens de eigenaar van het busbedrijf. De man had een groep supporters laten staan na een wedstrijd van Feyenoord in Praag.
Op de heenweg werden vernielingen aangericht in de bus. Er was gevochten en drugs gebruikt. Zittingen waren afgebroken en er waren her en der schroeiplekken. Hoofdverdachte Ricardo S.(28) zei nog steeds boos te zijn dat de chauffeur "leeg" was teruggegaan naar Rotterdam.

'Je gaat eraan'

De eigenaar van het busbedrijf had vrijwel onmiddellijk dreigberichten ontvangen in de trant van "je gaat eraan, je laatste uur is geslagen". De berichten kwamen van de telefoon en Facebook van Ricardo S. Die verklaarde: "Anderen hebben mijn telefoon ook gebruikt. Het waren geen bedreigingen. Zo maak je iemand belachelijk. Het is onze humor."
Op 6 september ging de Rotterdammer met vier vrienden naar Middelharnis, het pand van Michel Travel. Met de benzine uit een flesje Spa stichtte hij brand. "Ik wilde de bus in brand steken en toen die er niet stond heb ik het pand genomen."

Bus in vlammen

De bus is korte tijd daarna in Hilvarenbeek alsnog in vlammen opgegaan. De recherche heeft niet kunnen aantonen dat deze verdachten daarbij betrokken waren.
Behalve de hoofdverdachte zeggen de vier anderen dat zij niet wisten dat er brand zou worden gesticht in Middelharnis. Twee van hen zeggen niet eens gemerkt te hebben dat er rook uit het pand kwam en dat er een ruit was ingegooid.
Justitie acht dat ongeloofwaardig en gaat ervan uit dat alle vijf de verdachten van de brandstichting afwisten. Hun verklaring dat zij alleen een hartig woordje wilden spreken met de eigenaar, neemt justitie niet serieus.

'Op z'n muil slaan'

Ook de rechter zette daar vraagtekens bij. Tegen één van de verdachten: "U heeft gezegd dat u de chauffeur voor zijn muil wilde slaan. Dan is het toch gek dat je dan 's avonds om acht uur naar een bedrijventerrein gaat?" De verdachte had daar geen antwoord op.
Het bedrijf van de chauffeur is inmiddels failliet. De man heeft een tijdje ondergedoken gezeten uit angst voor de groep. Hij heeft twee zelfmoordpogingen gedaan. De advocaat van de man eist 15.000 euro aan smartengeld.