nieuws

Aanleg geluidsschermen A20 in twee fasen

ROTTERDAM - De plaatsing van geluidsschermen langs de zuidkant van de A20 in Rotterdam-Noord gebeurt waarschijnlijk in twee fasen. Volgend jaar moet de 3,5 kilometer scherm er staan. Het jaar erop wordt daar nog een meter scherm bovenop geplaatst.
Volgens Rijkswaterstaat is dit nodig omdat er nu nog geen budget is om meteen het hele project uit te voeren. De schermen komen tussen het Kleinpolderplein en het viaduct over de Rotte. Ze moeten een eind maken aan de toenemende klachten van bewoners van de Gordelweg over de A20 en daarachter.
Strengere wetgeving
Rijkswaterstaat wil dat de schermen meteen voldoen aan strengere wetgeving rond geluidsoverlast, die in 2017 ingaat. Daarvoor zijn aanvullende maatregelen nodig. De wegbeheerder probeert nog om de aanleg in 1 keer te doen, maar in het slechtste geval begint de aanleg van de schermen in de herst van dit jaar tot eind 2014. Het jaar daarop komt er dan een meter scherm bovenop.
Bomen kappen
Eerst moeten 540 bomen gekapt worden en 15.000 vierkante meter struiken verdwijnen. Dat is nodig omdat een strook van 10 meter breedte moet worden vrijgemaakt langs de snelweg voor de werkzaamheden. Na de aanleg wordt groen teruggeplaatst.
Soms mooier dan nu
Volgens portefeuillehouder Nils Berndsen van de deelgemeente Noord komen op sommige plekken meteen al 6 a 7 meter hoge bomen terug. Op andere plekken komt een mix van wat lagere bomen met kruiden en struiken terug. "Het wordt soms mooier dan het nu al is. De keuze van het soort beplanting willen we in overleg met bewoners doen."