nieuws

'Demente moeder verwaarloosd in verpleeghuis Waerthove'

ROTTERDAM - De Gorkumse Tony Scheurwater is woest op verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht. Haar 90-jarige moeder zou er ernstig verwaarloosd zijn.
Na een verblijf van twee weken bleek de hoogbejaarde vrouw doodziek te zijn. "Ze zag lijkwit, kon niet meer op haar benen staan, had blauwe plekken, decubitus - dat zijn zwarte plekken door doorliggen - en een veel te hoge vochtspiegel. Ik vreesde dat ze zou overlijden".
Mevrouw Scheurwater zorgt al tien jaar voor haar moeder, die lijdt aan Alzheimer. Omdat ze zelf reuma heeft, kreeg ze het advies om een paar weken op vakantie te gaan naar Spanje. Ze moest daarom tijdelijk onderdak vinden voor haar moeder.
Taart
"Ze zou naar de Lijsterhof gaan, in Hardinxveld-Giessendam", vertelt ze, "maar een dag van tevoren hoorden we dat dat niet kon, maar dat ze welkom was in Waerthove, in Sliedrecht. Dat leek een prima alternatief. Het zag er prachtig uit en er werken hele lieve mensen, dus we lieten moeder daar met een gerust hart achter".
De oude vrouw was volgens de in Nederland achtergebleven familieleden wat stilletjes, maar niemand had in de gaten wat later duidelijk werd: "Mijn zoon heeft op de één-na-laatste dag zelfs nog een taart gebracht, om het personeel te bedanken, dat ze zo goed voor oma gezorgd hadden".
Skyhigh
Nadat Tony Scheurwater haar moeder weer had opgehaald werd snel duidelijk dat er iets mis was. "Ze zag lijkbleek en zakte door haar benen, toen ik haar met mijn dochter uit de rolstoel haalde. We riepen de huisarts er bij en die liet bloed prikken. Daaruit bleek dat haar vochtspiegel skyhigh was. Ook de wijkverpleegkundige wist niet wat ze zag".
Omdat ze zelf 18 jaar verpleegster geweest is, wist ze wat er aan de hand was: "Er is niet met haar gelopen, terwijl dat absoluut dagelijks moet met een Alzheimer patiënt. Dat was vooraf ook met Waerthove besproken en op papier gezet. Maar ze hebben haar gewoon verwaarloosd. Laten zitten en laten liggen", zo is haar overtuiging.
Niet terecht
Regiomanager Twan van den Munckhof van Rivas, de zorginstelling waar het Sliedrechtse verpleeghuis Waerthove onder valt, reageert: "Allerleerst betreuren we het, dat de indruk is ontstaan dat hier iemand niet goed verzorgd is. Wij zorgen juist goed voor iedereen, van verwaarlozing kan dus geen sprake zijn".
Hij zegt uit privacy-overwegingen niet op individuele gevallen te kunnen ingaan: "Maar in algemene zin is het natuurlijk zo, dat de gezondheid van zeer oude, broze mensen soms snel kan veranderen, met nare gevolgen. Ik begrijp wel dat mensen dan de zorginstelling daar op aanspreken, maar dat is vaak niet terecht".
Klachtencommissie
Tony Scheurwater blijft er bij, dat haar moeder verwaarloosd is: "Dat vinden de huisarts en de wijkverpleegkundige ook. Ik heb een klacht ingediend, want ondanks herhaaldelijk bellen kreeg ik geen uitleg over wat er met mijn moeder gebeurd is. Het is nu drie weken geleden en ik heb nog steeds niets gehoord".
Van den Munckhof ontkent dat: "Er is met mevrouw gesproken en de klachtencommissie is bij haar geweest. Maar we staan open voor nieuwe gesprekken". Voor Scheurwater hoeft dat niet meer: "Ik ga verdere stappen nemen. Nu is het mijn moeder. Wie is de volgende? Komt dit door al die bezuinigingen in de zorg? Ik wil de waarheid horen".