nieuws

Hof: commandanten strandrellen terecht niet vervolgd

Strandrellen_Hoek_van_Holland
Strandrellen_Hoek_van_Holland
ROTTERDAM - De leidinggevende politiemensen bij de strandrellen in Hoek van Holland worden niet vervolgd voor het afvuren van een fataal schot door een agent.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald na een klacht van de ouders van de 19-jarige Robby van der Leeden. Het hof vindt dat de officier van justitie terecht heeft besloten om de bevelvoerders niet te vervolgen.

Bedreigd

De rellen braken in 2009 uit bij een feesttent in Hoek van Holland. Agenten voelden zich zo
bedreigd dat ze waarschuwingsschoten losten. Toen dat niet hielp, schoten ze gericht op de benen van de relschoppers. Van der Leeden werd daarbij dodelijk getroffen.
Volgens het hof zijn er wel fouten gemaakt door het Rotterdamse korps. De algemeen commandant en de operationeel commandant hebben "stelselmatig een verkeerde inschatting gemaakt van de ernst van de situatie."

Extreem geweld

Maar ook als de commandanten aanvullende maatregelen hadden genomen, had de situatie nog uit de hand kunnen lopen, aldus het hof. De rechters benadrukken dat de hooligans extreem geweld gebruikten en doelbewust op jacht gingen naar de politie.
De agent die uiteindelijk heeft geschoten, maakte een persoonlijke afweging. Het hof wijst erop dat hij geen opdracht kreeg van leidinggevenden. Eerder heeft het gerechtshof al geconcludeerd dat de agent zich in een noodsituatie bevond en niet zou worden vervolgd.