nieuws

Wilde dieren steken veilig over in Dordt

ROTTERDAM - Wilde dieren kunnen in Dordrecht veilig oversteken dankzij zogeheten faunapassages. Dat klinkt aardig, maar gebruiken de dieren ze echt? Onderzoek wijst nu uit van wel.
In de afgelopen jaren werden in Dordt zeven van die faunapassages gemaakt. Het gaat om tunneltjes, bruggetjes en richeltjes, waardoor dieren van de zuidkant van de stad (Dordtse Biesbosch) naar bijvoorbeeld parken kunnen gaan en andersom, zonder dat ze drukke wegen of een spoorlijn hoeven over te steken.
Het Natuurwetenschappelijk Centrum Dordrecht onderzocht in opdracht van de gemeente of de passages gebruikt worden en door welke dieren. Onderzoeker Jeroen Demmer plaatste daarom een week lang webcams (kleine camera's) en zogenoemde spoorplaten (waarop pootafdrukjes zichtbaar worden) in een tunneltje en op een bruggetje.
"En dan zie je dat ze bijna elke nacht gebruikt worden; bunzings, egels, marters, maar ook huiskatten. En dankzij de webcam zagen we weer dat veel dieren heel huiverig zijn voor de spoorplaten en daar niet overheen durven te lopen. Maar onze conclusie is dat de faunapassages absoluut hun nut bewijzen. Sommige zijn nog vrij nieuw en toch worden ze al gebruikt, dat verraste ons zelfs een beetje", zegt Demmer.
Veel Dordtenaren hebben geen idee wat voor wilde dieren er in hun stad rondlopen. Demmer begrijpt dat wel: "Ja, de bunzing komt hier vrij veel voor, maar het is een echt nachtdier en vrij schuw, dus die zie je hier niet zo gauw". Op beelden van een camera, die geplaatst werd bij het Overkamppark, onder de Overkampweg, is goed te zien hoe een bunzing met een net gevangen kikker in z'n bek in de tunnel verdwijnt.