nieuws

Vlaardingse moeder boos over mogelijk verdwijnen PGB

ROTTERDAM - Mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) voor minder dan tien uur per week dreigen volgend jaar hun budget kwijt te raken als gevolg van bezuinigingen. Voor de ruim 42.000 mensen die gebruik maken van het PGB om zorg in te huren heeft dit ingrijpende gevolgen.
Esther Veldhoen uit Vlaardingen krijgt voor haar autistische zoon Tim volgens de offciele berekeningen persoonsgebonden budget voor vijf uur extra zorg. In de praktijk is het aantal uren meer en bovendien geven de uren de moeder, haar man en oudste zoon de tijd om op adem te komen en zijn dus onmisbaar.
Minder werken voor zorg
Tim (12) raakt door zijn autisme snel overprikkeld en dat resulteert vaak in woede-aanvallen, waarbij hij zeer aggressief kan zijn. Esther en haar man zijn minder gaan werken om hem intensiever te begeleiden. Toch drukt de zorg voor Tim zwaar op het gezin.

Om Tim beter te leren omgaan met zijn beperking, gaat hij regelmatig naar zijn AvP coach Anita van Pelt. Haar aanpak heeft een positief effect op Tim. Hij is in de drie jaar dat van Pelt hem behandelt erg vooruit gegaan.
Gezin ontlasten
De therapie van Anita wordt met het geld van het PGB betaald, maar dat is niet het enige. Van het budget kan Tim ook af en toe een middag of een weekendje weg, om zo het gezin te ontlasten.
Omdat Tim en zijn familie de extra zorg niet zelf kunnen betalen, maakt Esther zich zorgen over het stopzetten van het persoongebonden budget. Haar grootste zorg is dat zij en haar man de intensieve begeleigding van hun zoon niet meer aankunnen en dat hij daarom uiteindelijk uit huis geplaats zou moeten worden.
Gezinnen in problemen
Anita van Pelt deelt de zorgen van de moeder. Zij is er van overtuigd dat veel gezinnen, zoals het gezin Veldhoen, hierdoor in de problemen zullen komen.
Voor 1 juli informeert staatssecretaris Martin Van Rijn de Tweede Kamer of de bezuiniging op het persoonsgebonden budget definitief doorgaat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl