nieuws

"Je moet rijk leven en arm sterven"

ROTTERDAM - Zoenen, complimenten en cadeautjes. Dat krijgt de bijna 80-jarige marktkoopman Jan van Dijk van zijn vaste klanten op zijn allerlaatste dag in zijn groente- en fruitkraam. Na 60 jaar 'markten' houdt hij het voor gezien.
"Ik heb wel nazaten maar geen opvolgers", verklaart Jan van Dijk het einde van zijn groentestal. "Bovendien is het mooi geweest, we gaan de pot verstieren." De krasse marktkoopman verdwijnt niet achter de geraniums, want het is een bijzondere man met een bijzonder levensmotto: "Je moet rijk leven en arm sterven. Hou de zon voor je, dan heb je de schaduw achter je."

Unicum

Collega-marktkoopmannen noemen Jan van Dijk een unicum, niemand zit langer in het vak. Ook hebben ze groot respect voor zijn optimisme. Twee jaar geleden verloor hij zijn linkerarm bij een ernstig verkeersongeval. Het was kantje boord en Van Dijk heeft maanden moeten revalideren. "Toen had hij er de brui aan kunnen geven, hij was toen al voorbij de 75, dat had makkelijk gekund. Maar hij koos ervoor om met één arm de kraam te runnen. Dat vind ik zo bijzonder", zegt de buurman met een schoenenkraam.

Eén arm, één arm

Ook klanten roemen het doorzettingsvermogen van hem. "Eén arm, één arm. Het is ongelooflijk hoe hij het doet." Met zijn rechterarm pakt hij een bakje, daar stopt hij de groentezakjes in en zo weegt hij groente en fruit af. Heel behendig.
Bovendien zijn klanten zeer te spreken over Jan van Dijk. Sommigen komen al 30 tot 40 jaar. "Spijtig dat hij stopt. Maar ik wens hem een heel goed leven, het is een fantastische man", zegt een vaste klant. "Wij komen speciaal voor de rabarber die vaak alleen hier te krijgen is", zegt een ander.

Bedankt!

Jan van Dijk bedankt klanten standaard met 'Bedankt voor het vertrouwen'. Dat doet hij omdat ze blijven terugkomen en niet van hot naar her gaan. Ze waarderen zijn kwaliteit en variëteit aan groente en fruit. "Bovendien ben je hier veel goedkoper uit, de markt blijft goedkoper dan de supermarkt", aldus de marktkoopman.
"Elke week zijn we tevreden en gaan we met een glimlach naar huis vanwege zijn humor. Laat hij dit compliment als een goede herinnering meenemen voor zijn verdere leven", zegt een klant speciaal in de microfoon van Radio Rijnmond.