nieuws

Acht jaar cel en TBS geëist voor serie-overvaller

ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Dordrecht is acht jaar cel plus TBS geëist tegen een 45-jarige serie-overvaller uit Rotterdam. Volgens het Openbaar Ministerie is hij verantwoordelijk voor acht nieuwe overvallen.
De man zou hebben toegeslagen bij zes supermarkten in Hendrik-Ido-Ambacht, Vlaardingen, Zwijndrecht en Rotterdam. Daarnaast zou hij een apotheek en een winkel van Blokker hebben overvallen.
Michel van de L. is in de afgelopen 10 jaar al meerdere keren veroordeeld voor dezelfde feiten. Daarom wordt er bovenop zijn celstraf ook TBS gevraagd. Een deskundige heeft in het verleden borderline en ADHD vastgesteld en een verslaving aan harddrugs.

Herkend door familie

De Rotterdammer werd aangehouden nadat hij was herkend op beelden die van de overvallen zijn gemaakt. Onder anderen zijn zus, stiefvader en nicht hebben verklaard dat het om Michel gaat.
De zus spreekt van een "100% herkenning. Ik zag het direct." De verdachte is daar niet van onder de indruk. "Zij is niet zo helder en ziet wel vaker spoken."
Advocaat Van der Biezen noemt de verklaringen van de familieleden onbruikbaar. "Ze dachten al voor de tv-uitzendingen dat het Michel zou zijn. Ze waren dus vooringenomen. Hij heeft bovendien al jarenlang een conflict met zijn familie, dus ze wilden hem waarschijnlijk ook graag opgeborgen zien."

DNA op bivakmuts

Justitie heeft verder als belangrijk bewijs een bivakmuts met het DNA van de verdachte. Officier van justitie Henric Rebel: "Die bivakmuts lijkt sterk op de gezichtsbedekking die bij meerdere overvallen is gebruikt. We hebben hem gevonden op de vluchtroute, kort na een overval op een supermarkt."
Rebel voegt eraan toe: "Is het toeval dat de dader bij de laatste twee overvallen zonder bivakmuts tewerk ging?" Van der Biezen daarop: "Cliënt woont daar vlakbij, dus er kunnen allerlei mogelijkheden zijn dat hij een bivakmuts heeft aangeraakt."
Michel van de L. zei in zijn slotwoord dat er sprake is van een tunnelvisie bij justitie. "Mijn verleden mag geen basis zijn voor nu. Voor die andere overvallen heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen. Maar dit heb ik echt niet gedaan."
Uitspraak op 15 juli.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl