nieuws

Bestuur deelgemeente Feijenoord stapt op om rapport

ROTTERDAM - Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord legt zijn functie neer. Aanleiding is een kritisch rapport over machtsmisbruik en vriendjespolitiek in de deelgemeente dat vrijdag verscheen.
Het politieke debat over het rapport van BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) staat gepland voor komende donderdag. De opgestapte politici zullen als demissionair bestuur verantwoording afleggen aan de deelraad.
Directe aanleiding voor het onderzoek van BING naar de politieke besluitvorming in Feijenoord waren de beschuldigingen van ontoelaatbare politieke druk rondom de moskee-internaten.

Oneigenlijke druk

Volgens de onderzoekers van BING speelden vriendjespolitiek en machtsbederf een rol binnen het bestuur van Feijenoord. Zo heeft voorzitter Seyit Yeyden (PvdA) van de deelgemeente volgens het rapport oneigenlijke druk uitgeoefend op de manager van een maatschappelijke instelling.
Prinses op de erwt
Opgestapte bestuurder Marit van der Riet (GroenLinks) zegt geschrokken te zijn van de woorden "machtbederf en cliëntelisme" in het BING rapport: "Daar wil je niet mee geassocieerd worden. Dat was mede een reden om op te stappen." Van der Riet vindt het goed dat het rapport de vinger op de zere plekken legt bijvoorbeeld over de ruwe omgangsvormen."Je kunt je wel storen aan dingen maar dan kun je ook denken: ben ik nou gewoon de prinses op de erwt? Dat gevoel heb ik na het rapport niet meer."

Vriendjespolitiek

In Feijenoord wordt al langer gesproken over gevallen van vermeende vriendjespolitiek. Dan gaat het vooral om de Turkse PvdA-achterban die een grote invloed zou hebben op de deelgemeentepolitiek.
Afgelopen weekeinde trok het PvdA-deelraadslid Serdar Çiçek zijn conclusies: hij trekt zich terug uit de fractie en vertrekt bij de PvdA.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl